Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gašaparovič, Schuster a Kováč. Pozrite si voľbu prezidentov
Zdielať na

Gašaparovič, Schuster a Kováč. Pozrite si voľbu prezidentov

BRATISLAVA / Prezident Ivan Gašparovič má jasnú predstavu o tom, čo bude robiť, keď sa skončí jeho mandát. Potvrdil to dnes krátko po tom, ako spolu s manželkou Silviou odovzdal hlas v prvom kole prezidentských volieb, z ktorých vzíde jeho nástupca.

Vláda, parlament a prezident za jedno

"Najskôr si dám do poriadku knižnicu, v ktorej máme veľký neporiadok, no a potom, samozrejme, budem s rodinou oveľa dlhšie, častejšie," povedal Gašparovič a dodal, že plánuje chodiť aj do prírody. Okrem toho má však aj iné plány, ktoré súvisia s tým, že roky strávil v politike. "Už mám aj určité ponuky, s kým by som mohol spolupracovať, ale nie ako stranícky funkcionár, ale tak - snáď stretnúť sa, pohovoriť si o politike, o problémoch, ktoré sú a ktoré budú," povedala úradujúca hlava štátu.

Gašparovič nesúhlasí s tým, že by prezident nemal veľké možnosti ovplyvňovať dianie v republike. Poukázal na ústavne právomoci hlavy štátu a možnosť ovplyvňovať, resp. koordinovať zahraničnú politiku. Štát by podľa neho asi nefungoval, ak by sa na zahraničnej politike spolu nepodieľali vláda, parlament aj prezident.

Nebol favoritom

Slovensko sa podľa Gašparoviča za desať rokov jeho prezidentovania výrazne posunulo vpred. "Neviem či si spomínate, v akom stave bola po vzniku samostatného Slovenska ekonomika, zahraničné vzťahy, sociálne postavenie občanov. V súčasnosti je to oveľa lepšie vo všetkých smeroch," povedal prezident.

Pred desiatimi rokmi nebol Gašparovič favoritom spomedzi prezidentských kandidátov, napriek tomu sa dostal do druhého kola a zvíťazil. Podľa neho favoritov vyrábajú najmä novinári. "Ja som pevne veril a preto som nebol z tých volieb nervózny," priznal s tým, že vtedy ani nečakal na výsledky v centrále, ale doma.

Prezidentská funkcia je podľa Gašparoviča veľká zodpovednosť, súčasní kandidáti podľa neho asi ani nemajú predstavu, čo musí prezident robiť. "To, čo hovoria, to sa dávno robí." Gašparovič poznamenal, že napríklad s ním bolo v zahraničí za desať rokov na zahraničných cestách minimálne tisíc podnikateľov.

Práca prvej dámy na plný úväzok

"Najdôležitejšie vždy je dokázať sa stretnúť s rezortným ministrom a rozobrať s ním zákony, ktoré sú problematické," povedal Gašparovič s tým, že on zákony vracal rovnomerne všetkým vládam - Dzurindovej, Radičovej aj Ficovej. Veci sa podľa neho nedajú robiť sólo, nemôže tak postupovať prezident, vláda, ani parlament. "Tento mechanizmus je tak navzájom kontrolovateľný," dodal.

Silvia Gašparovičová verí, že občania si vo voľbách vyberú nielen dobrého prezidenta, ale aj dobrú prvú dámu. "Dúfam, že moja nástupkyňa bude v paláci pracovať tak, ako ja, je to práca na plný úväzok," povedala prvá dáma s tým, že sa treba aj veľa pripravovať, lebo na každom stretnutí sa rozprávajú s manželkou prezidenta ako so štátnikom. "Musí byť na to pripravená a musí na sebe pracovať," dodala prvá dáma.

Schuster: Som pripravený pomôcť

Na voľby nezanevrel ani exprezident Rudolf Schuster. Toho, koho volil, si necháva pre seba. "Dôležité, že ide voliť a potom nemôže vyčítať, že máme toho alebo tamtoho, lebo máme priamu voľbu, čo sme chceli," hovorí Rudolf Schuster.

Ako skúsený politik odporúča novému prezidentovi, aby začal v novej funkcii okamžite a naplno pracovať. "Medzinárodná situácia nie je najlepšia. Je veľká nezamestnanosť, ale to sa povie, že prezident s tým nemá nič, čo nie je pravda," dodáva.

Rudolf Schuster je skúsený diplomat a napriek 80-ke na krku je plný sily a v tomto smere ochotný budúcemu prezidentovi pomôcť. "Bol som pripravený poradiť zo svojich skúseností. Doteraz sa to nestalo. Ja si myslím, že sa to už ani nestane, ale keby náhodou, tak som pripravený," dodal.

Michal Kováč volil doma, chýbalo mu lepšie počasie

Vzhľadom na zdravotný stav prvého slovenského prezidenta, volebná komisia s urnou zavítala priamo do jeho domácnosti. Napriek tomu, že Michala Kováča už dlhodobo trápia zdravotné problémy, volebnú komisiu privítal v dobrej nálade.

Tým že aj on bol súčasťou slovenských dejín, tento deň oproti iným Slovákom o prežíva o to viac. "Slávnostne, chýba mi len lepšie počasie," povedal Michal Kováč, ktorý bol prezidentom v rokoch 1993 - 1999.

Kým jeho do ťažko skúšanej funkcie dosadil parlament, o súčasnej priamej voľbe hovorí ako o mimoriadnom akte. Hlasovanie za svojho ďalšieho nasledovníka zvládol prezident Kováč v priebehu niekoľkých sekúnd.
 
Svojmu nasledovníkovi drží palce a posiela mu tento odkaz. "Veľa trpezlivosti a veľa dobrých nápadov na zjednocovanie postojov občanov," hovorí. Aj Emília Kováčová hovorí o tom, že postavenie prvej dámy je mimoriadne dôležité. Nasledujúcej prvej dáme Slovenska odporúča, aby bola po boku prezidenta jeho neustálou oporou. Sama je pritom naklonená stretnutiu, kde by jej mohla odovzdať svoje skúsenosti. "Ona musí pomáhať tomu manželovi pri plnení jeho úloh, v takých oblastiach, kde je vhodné aby pomáhala," uviedla Emília Kováčová. 

Všetko na jednom mieste. Prezidentské voľby ONLINE nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy