Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VOLEBNÝ MANUÁL. To najdôležitejšie o voľbách prezidenta
Zdielať na

VOLEBNÝ MANUÁL. To najdôležitejšie o voľbách prezidenta

BRATISLAVA / Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu a ak v ňom ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca.

Čo je moratórium

Dnes o 7:00 začalo platiť predvolebné informačné moratórium. Informačné moratórium podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta trvá 48 hodín pred začiatkom hlasovania. Platí aj počas sobotňajšieho prvého kola voľby prezidenta SR, a to až do zatvorenia volebných miestností. V prípade, že sa uskutoční druhé kolo voľby, volebné moratórium pred druhým kolom voľby sa začne vo štvrtok 27. marca o 7:00.

Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas hlasovania.

Výsledky volieb

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia pre voľbu prezidenta SR. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov.

Po podpísaní zápisníc z jednotlivých volebných okrskov bude priebežné výsledky zverejňovať Štatistický úrad SR na doménach - http://volbysr.sk a http://www.statistics.sk. Výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v noci 15. marca pred 23:00. Postupne sa tu zverejnia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Oficiálne výsledky hlasovania vyhlási ÚVK v nedeľu 16. marca.

Kto môže voliť?

Oficiálna volebná kampaň 14 kandidátov na post prezidenta SR sa podľa zákona začala 15 dní pred voľbou, teda 28. februára. Na oficiálnu kampaň - stretnutia s voličmi, bilbordovú či letákovú kampaň, ale napríklad aj propagáciu na internete a vo vysielaní médií, mali kandidáti čas do dnešného rána do 7:00. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca.

V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna.

Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 15. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Jeden z kandidátov vypadol, vzdal sa svojej kandidatúry.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy