Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
VOĽBA PREZIDENTA: Kampaň štartuje v piatok
Zdielať na

VOĽBA PREZIDENTA: Kampaň štartuje v piatok

BRATISLAVA / Kampaň pred prezidentskými voľbami oficiálne štartuje v piatok 28. februára ráno. Prvýkrát sa vyberieme k urnám v sobotu 15. marca. Prípadné druhé kolo je naplánované na 29. marca.

Očakávané diskusie

Kandidáti sa začali prezentovať ešte pred oficiálnym začiatkom kampane. Za bilbordy či stretnutia s občanmi sankcie zo zákona nie sú.

Nespokojní uchádzači, ktorí si myslia, že takáto kampaň mala vplyv na výsledky volieb, sa môžu obrátiť na Ústavný súd SR, doplnila pre agentúru SITA zapisovateľka ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

Zákon označuje za kampaň "činnosť kandidátov, politických strán a hnutí, prípadne ďalších subjektov v prospech voľby kandidáta, vrátane inzercie alebo reklamy prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania, hromadných informačných prostriedkov, veľkoplošných nosičov, plagátov a iných nosičov informácií." Na dodržiavanie pravidiel volebného vysielania dohliadne Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR).

Vysielací čas 10 hodín 

Počas kampane musí verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska informovať o kandidátoch. Všetci vysielatelia musia zreteľne označiť a oddeliť vysielanie kampane od ostatného vysielania. Súkromné médiá musia kampaň na začiatku i na konci oddeliť oznamom o platenej politickej reklame. Tá nesmie byť súčasťou bežného reklamného vysielania.

Všetci kandidáti dostanú rovnaký priestor. Maximálny vysielací čas venovaný prezentácii je 10 hodín.

Priestor v médiách

V RTVS sa vysielací čas pre kampaň hradí zo štátneho rozpočtu. V prípade súkromných vysielateľov si ju platia kandidáti na prezidenta.

Kampaň pred 2. kolom voľby sa začína vyhlásením výsledkov prvého kola voľby ÚVK a končí sa 48 hodín pred 2. kolom voľby. Dvaja postupujúci kandidáti majú nárok na kampaň v médiách. Každý môže dostať spolu najviac hodinu vysielacieho času.

Rekordný počet uchádzačov

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole.

O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Všetky potrebné informácie o kandidátoch nájdete TU.

Téme sa venujú Noviny TV JOJ o 17:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy