Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Už je to isté! Vianoce budú hmlisté a veterné
Zdielať na

Už je to isté! Vianoce budú hmlisté a veterné

BRATISLAVA / Vianočné sviatky kladú veľké nároky na výzdobu, gastronómiu a aj na počasie. Aj vy patríte k tým ľuďom, čo chcú biele nadýchané Vianoce a žiadne iné počasie sa vám nepáči? Nuž, tak tento rok budete mať veľmi ťažké.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Vplyv tlakovej výše

Posledný adventný víkend bude v znamení studeného frontu a doznievania jeho vplyvu na naše počasie, pričom v nedeľu sa opäť dostaneme naplno pod vplyv tlakovej výše. "Znamená to, že by sme v sobotu mohli mať aspoň na pár hodín v nížinách západného Slovenska zmenšenú oblačnosť, ale pretože studený front je slabý a po ceste k nám sa ešte aj rozpadá, mnohé východné časti krajiny zostanú v hmle či nízkej oblačnosti," vysvetľuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Teplota v sobotu od -2 do 4 °C. V nedeľu bude prevažne oblačno, v nižších polohách hmlisto, od -2 do 4 °C.

Pondelok bude s premenlivou oblačnosťou, čo znamená, chvíľu jej bude viac, chvíľu menej, na severe a východe môže slabo snežiť. Denná teplota od 0 do 5 °C, na severe aj slabý celodenný mráz.

Na Štedrý deň zafúka

Štedrý deň bude polooblačný až oblačný, v nižších polohách sa budú vyskytovať miestami hmly alebo nízka oblačnosť. Na západe krajiny bude veterno, juhovýchodný vietor zafúka rýchlosťou do 30 km/h, v nárazoch okolo 50 km/h. teplomer nám cez ukáže najviac 0 až 6 °C.

Sviatok Božieho narodenia, alebo tiež 1. Sviatok vianočný prevažne oblačný, v dopoludňajších hodinách v nižších polohách hmlistý až zamračený nízkou oblačnosťou. Ešte veterno. Teplota od 0 do 6°C.

Nasneží až na konci mesiaca

Štefan, teda 2.sviatok vianočný, už bude prevažne zamračený nízkou oblačnosťou a hmlistý. V priebehu dňa od západu-juhozápadu postupne na mnohých miestach západnej polovice krajiny dážď, ktorý môže lokálne aj namŕzať. Od výšky asi 800 -1 000 bude snežiť. Teplota od 0 do 6 °C.

Takéto počasie nepraje priaznivcom lyžovania, sánkovania, či stavania snehuliakov.  Väčšiu nádej na sneženie aspoň na horách dávajú jednotlivé postupujúce frontálne systémy v závere roka, od 29.12.,  kedy je šanca, že od nadmorskej výšky 1300 m môže snežiť každý deň.  

Klasické Vianoce

Vyzerá to na klasické teplé Vianoce, ktoré sú v našich zemepisných šírkach časté. Také Vianoce, kedy sme mali sneh po kolená, sú už len v krajine nášho detstva.

"Verím, že vaše sviatky nebudú závislé od počasia, ale že aj napriek nemu budete mať príjemné, veselé Vianoce, plné stretnutí s tými, ktorých máte radi. Tak šťastné a veselé," želá meteorologička Miriam Jarošová.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy