Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Deň s prezidentom Michalom Kováčom (83): Nemá to ľahké...
Zdielať na

Deň s prezidentom Michalom Kováčom (83): Nemá to ľahké...

BRATISLAVA / Prezident Michal Kováč sa v pondelok po dlhšom čase ukázal na verejnosti. Na krste knihy, ktorá ho dojala k slzám. Napriek tomu, že bojuje s nevyliečiteľnou chorobou, ktorá ho stojí mnoho síl, pustil nás aj do svojho súkromia.

Exprezident bojuje s Parkinsonovou chorobou

Michal Kováč bol v rokoch 1993 až 1998 prvým prezidentom Slovenskej republiky. Dnes deduško na dôchodku, ktorý v súkromí už roky bojuje s nevyliečiteľnou Parkinsonovou chorobou. 

Je to už takmer 16 rokov, čo prezident Michal Kováč opustil prezidentský palác. Napriek tomu, že v politike neostal aktívny, stále má o nej dobrý prehľad. Pamäť mu slúži dokonale. Rozpráva sa mu však ťažko. Aj keď niekoľko metrov prejde sám, na dlhšie prechádzky sa odváži už iba na invalidnom vozíku.

Okrem zdravia má však aj iné trápenia. Mátajú ho problémy dnešnej spoločnosti, ktoré sa začali ešte za jeho prezidentskej éry. Hovorí o tom, že porevolučná privatizácia bola skutočne divoká.

Veľké plány do budúcna už nemá

Sebakriticky dodáva, že aj on na tom má svoj podiel. "Aj sa cítim zodpovedný, že som vtedy ako prezident podpísal takéto zákony. Ale už nemám možnosť to napraviť," tvrdí prezident.

No nielen o politike sa s nami prezident Michal Kováč rozprával. Rozhovoril sa aj o tom, ako vyzerá jeho bežný deň. Aby sa udržiaval v kondícii, hneď od rána vraj cvičí. "Dopoludnia sa venujem svojmu vlastnému zdraviu," vraví Michal Kováč.

Prezident Michal Kováč žije ako ostatní dôchodcovia. O slovenských rovesníkoch je presvedčený, že žijú v skutočnej biede. Jeho príjem je však v porovnaní s nimi nadštandardný. "Dostávam okolo 500-600 eur a plus ako prezident mám 1 000," vraví. 

Veľké plány do budúcna už nemá. Napriek tomu by však rád svoje skúsenosti odovzdal ďalším generáciám. "Starať sa o zdravie a podľa možností zasahovať do politiky tak, aby som dobré nápady preniesol do niektorých strán," dodal na záver prezident.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy