Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Malé firmy na Slovensku skončia, tvrdí opozícia
Zdielať na

Malé firmy na Slovensku skončia, tvrdí opozícia

BRATISLAVA / Slovenské firmy vraj majú problém! Tvrdí to opozícia, ktorá ostro protestuje proti tomu, aby niekto tretí určoval koľko má kto vo firme zarábať. Pre vysvetlenie - od januára bude platiť novela zákona o kolektívnom vyjednávaní, podľa ktorej sa bude môcť určovať, ktoré firmy budú musieť zvýšiť platy. Podľa odborárov na západe nič zvláštne, opozícia sa obracia na Ústavný súd.

Vládny Smer už prezidentovo veto prelomil

Slovenské malé firmy s viac ako 20 zamestnancami majú svoje šťastné dni zrátané. Podľa opozície začnú pomaly krachovať. A to preto, že im bude niekto tretí diktovať, koľko im má dať ich šéf na výplatné pásky. "Zákon núti dodržiavať zamestnávateľov aj zamestnancov podmienky, ku ktorým sa sami nezaviazali," vraví podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Pre vysvetlenie: Ak by sa napríklad odborári dohodli so zväzom strojárov na zvýšení platov o 10%, tak strojárske firmy na Slovensku, ktoré zamestnávajú viac ako 20 ľudí, budú musieť tieto platy svojim zamestnancom zvýšiť. Novela sa nepáči ani opozícii, ani prezidentovi, ktorý ju už raz vrátil. Vládny Smer však aj jeho veto prelomil.

Opozícia chce zákon poslať na ústavný súd

"Zákon, ktorý platí v 16 iných krajinách európskeho spoločenstva a nespôsobuje žiadnu nezamestnanosť, nespôsobí problém pre podnikateľské prostredie ani na Slovensku," hovorí hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. "Nemôžete niekomu nanútiť nasilu dodržiavať niečo, čo ste si niekde inde dohodli," oponuje poslanec NRSR (Most-Híd) Ivan Švejna.

Prezident ešte v utorok opäť odmietol novelu podpísať. Chcel totiž, aby sa týkala len firiem s viac ako 50 zamestnancami. Na druhej strane s vyššími kolektívnymi zmluvami však nemajú problém ani odborári.

Novela zákona začne platiť už od januára. Opozícia s tým má však zásadný problém a preto celú vec posiela na ústavný súd. Tiež ho žiada, aby nebola platná až do jeho rozhodnutia.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy