Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voľby sa blížia. V rómskych osadách bude viac policajtov
Zdielať na

Voľby sa blížia. V rómskych osadách bude viac policajtov

BRATISLAVA / Už o niekoľko dní nás čakajú voľby do samosprávnych krajov. Nie len o ich prípravách, ale aj o sťažnostiach aktuálne rokuje Ústredna volebná komisia. Štatistický úrad má za sebou v poradí už druhú skúšku integrovaného informačného systému, ktorý sa prvýkrát v histórii volieb bude používať na sčítavanie hlasov.

Výsledky na internete

Pripravenosť Štatistického úradu SR na spracovanie výsledkov blížiacich sa novembrových krajských volieb bola jednou z tém dnešného rokovania Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. Ústredná volebná komisia dala súhlas na zverejňovanie priebežných výsledkov volieb.

“Prijala uznesenie, že schvaľuje náš projekt. Výsledky volieb budú priebežne zverejňované prostredníctvom dvoch webov, jeden web bude na stránke štatistického úradu a jeden web bude externý – volbysr.sk,“ povedala pre médiá predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.

Bezpečnosť pri volbách

Ako ďalej uviedla, pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC) je zriadených 90 volebných obvodov, 5 932 okrskov, počty kandidátov ŠÚ SR zverejní po tretej celoplošnej skúške spracovania výsledkov hlasovania, ktorá je naplánovaná na utorok 5. novembra. Doteraz ŠÚ SR vyskúšal spracovanie výsledkov volieb v dvoch skúškach, ale až posledná bude simulovať spracovanie hlasovania na ostro.

Stav príprav na blížiace sa novembrové voľby bol hlavnou témou dnešného rokovania ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. ÚVK dostala základné informácie o pripravenosti ŠÚ SR na spracovanie hlasovania a tiež od Policajného zboru SR o zaistení bezpečnosti volieb. Polícia zabezpečí poriadok a pokojný priebeh volieb v okolí všetkých volebných miestností, “hlavne v tých kritických oblastiach, kde sa korupcia rôzna robí, hlavne na východnom Slovensku alebo v rómskych oblastiach“, povedal pre médiá predseda ÚVK Štefan Škrabák (Komunistická strana Slovenska). ÚVK však zatiaľ podnety na možné podplácanie voličov nemá.

10 miliónov eur za voľby

Voľby do orgánov samosprávnych krajov, ich predsedov a poslancov, sa uskutočnia v sobotu 9. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr, všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. Ak kandidát na predsedu samosprávneho kraja nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní bude druhé kolo, teda pravdepodobne v sobotu 23. novembra.

Náklady na jesenné krajské voľby budú takmer 10 miliónov eur. Kampaň trvá do 7. novembra do 7:00. Od štvrtka 7. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania 9. novembra o 22:00 bude plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy