Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhadná štatistika. Koľko žije na Slovensku Rómov?
Zdielať na

Záhadná štatistika. Koľko žije na Slovensku Rómov?

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Je známe, že na rozvoj rómskych komunít chystá Európska únia pre Slovensko 300 miliónov eur. Komu však poputujú, keďže veľká časť obyvateľov rómskych komunít sa hlási k slovenskej alebo maďarskej národnosti? Má Slovensko skutočný údaj o počte Rómov?

V Plaveckom Štvrtku nežijú Rómovia

Podľa Štatistického úradu nežije v Plaveckom Štvrtku ani jeden jediný Róm. Obyvatelia sú ale opačného názoru. "Možno na papieri to je, ale v skutočnosti to nie je pravda," hovorí jedna z obyvateliek.

"V obci ako je Plavecký Štvrtok nemáme Rómov, pretože sa všetci prihlásili za Slovákov," hovorí predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Podobné to bolo aj v ďalších obciach a mestách, pretože medzinárodné dohody zakazujú Štatistickému úradu zisťovať počty obyvateľov podľa národnosti. Výnimkou je len pravidelné sčítavanie obyvateľov, ktoré však skutočný stav výrazne skresľuje.

Výsledkom bol potom údaj, že na Slovensku teraz máme niečo cez 100 000 Rómov, hoci podľa odhadu ich je oveľa viac. Problém ale potom nastáva pri otázke, ako a kam nasmerovať peniaze z EÚ určené na podporu rómskych komunít, ak v osadách žije viac než polovica oficiálnych Nerómov? 

Keby teda ktokoľvek ako občan Slovenskej republiky vyhlásil o sebe, že som Róm, teoreticky by splnil jednu z podmienok na to, aby mohol čerpať z balíka peňazí určených na podporu Rómov.

Aj preto bola potrebná ďalšia štatistika, konkrétne projekt Atlas rómskych komunít, ktorá mala objektívne zistiť, kto teda Rómom je a kto nie. "Tento materiál mal zachytiť čo najviac ľudí, ktorých môžeme identifikovať ako Rómovia," potvrdil splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.

Počet Rómov v osadách narastá

Teda nepýtali sa, ale určili podľa vonkajších znakov, kto je kto. V roku 2004 teda žilo na Slovensku 320-tisíc Rómov a v roku 2011 už cez 400-tisíc. Splnomocnenec pre rómske komunity nám potvrdil, že ten trend je rastúci.

A to najmä v osadách, kde sa rodí viac detí a kam sa dostávajú aj ďalší Rómovia, ktorí sa sem ekonomicky prepadávajú. "V osadách ich žije približne 250-tisíc Rómov," doplnil Pollák. Zvyšok žije v obciach. Nezarátali sa tu však takzvaní integrovaní Rómovia. Ich počty však nie sú pre potreby projektov pomoci dôležité. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy