Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Únia posiela slovenským Rómom 300 miliónov eur
Zdielať na

Únia posiela slovenským Rómom 300 miliónov eur

BRATISLAVA / Na podporu projektov pre slovenských Rómov dostane Slovensko od únie 300 miliónov eur. Predchádzajúcich 200 miliónov sme už vraj minuli. Napríklad na stavbu hasičskej zbrojnice a ďalšie zaujímavé projekty. Tentoraz si však vládni úradníci chcú dať veľký pozor a peniaze použijú tak, aby bol efekt viditeľný.

Padnú milióny na úrodnú pôdu?

300 miliónov poputuje na predškolské vzdelávanie, podporu bývania a zamestnanosti v poľnohospodárstve a v stavebníctve. "Budeme zapájať samotných Rómov do pretvárania osád, výstavby infraštruktúry," hovorí Rómsky splnomocnenec Peter Pollák.

Že peniaze tentoraz padnú na úrodnú pôdu, už po minulej skúsenosti málokto verí. Napríklad taká osada v Kolačkove, jedna z najchudobnejších v staroľubovnianskom okrese. Tunajší Rómovia neveria, že sa k ním nejaké peniaze dostanú. Vraj veľmi dobre vedia, koľko miliónov do nich vláda stále investuje, nikto z nich to ale nepocítil.

Podľa Rómov by mali riešiť špinu

V osade žije viac ako 300 dospelých, nikto nepracuje, v jednej izbe býva aj dvadsať ľudí, je tu stále smrad a špina. Tieto problémy by mali podľa nich riešiť investície pre Rómov.

Nuž tak na Slovensku musí teda existovať nejaký naozaj veľmi šikovný kúzelník, ktorý tieto peniaze nechal zmiznúť. "Požiarna zbrojnica je napríklad vykazovaná ako rómsky projekt," potvrdil Pollák.

A takisto oprava námestia, čističky odpadových vôd, nekonečné rekvalifikácie Rómov, bez ponuky zamestnania, alebo školenia o ustajňovaní koní či zaváraní. Prehľad o tom, kam peniaze pošli, neexistuje. Projekty sa kontrolovali len formálne. Aká je však záruka, že toto sa opäť nezopakuje?

"Výrazne posilniť kritériá projektu," doplnil Pollák. Čiže najmä na zamestnanosť, bývanie a predškolské vzdelávanie detí. Splnomocnenec tvrdí, že tentoraz už peniaze ustrážiť dokážu a efekt sa dostaví. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy