Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Kamenné pomníky sú prežitok! Na cintorínoch víťazí jednoduchosť
Zdielať na

Kamenné pomníky sú prežitok! Na cintorínoch víťazí jednoduchosť

LIPANY / Správca cintorína v Lipanoch zrejme rozpúta revolúciu v pochovávaní na Slovensku. Tvrdí, že obdobie stavania mohýl sa už skončilo. Na miesto posledného odpočinku podľa neho stačí obyčajný drevený kríž. Z kvalitného dreva vraj vydrží dokonca dlhšie ako kamenné pomníky za tisíce.

Drevený kríž je lacnejší a dlhšie vydrží

Namiesto náhrobného kameňa dubový kríž, namiesto pomníka anglický trávnik. A to všetko za pár desiatok eur. "Je to otázka 50 eur," vraví správca cintorína Jozef Kandráč.

Sám správca cintorína považuje kamenné pomníky za prežitok. Podľa neho si majú ľudia peniaze užiť počas života a nie sporiť na vlastný hrob. Kríž je podľa neho nielen lacnejší, ale aj dlhšie vydrží.

Istá staršia pani z dediny má s tým vlastné skúseností. Z ťažko zarobených peňazí i z neveľkého dôchodku sporila na miesto posledného odpočinku dlhé roky. Stálo to tisíce a už to treba opravovať. "Záruka na kamenné hroby je len dva roky," dodáva správca.

Kamenárov takáto novinka zrejme nepoteší

V Lipanoch sa pustili do noviniek už skôr, keď začali v dolnej časti cintorína pochovávať na takzvaný americký štýl. Veľké pomníky nahradili malé kópie. "Nemá zmysel robiť mohyly," vysvetľuje správca.

Stojí to pritom len zlomok toho, čo by dali ľudia za veľký pomník. Novinku s krížom chce dokonca správca cintorína dostať do všeobecne záväzného nariadenia mesta. Už teraz tuší, že kamenárov to nepoteší.

Téme sa venuje reportér Vladimír Jurek. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy