Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Neplatíte cintorínu? Zrušia hrob vašich blízskych
Zdielať na

Neplatíte cintorínu? Zrušia hrob vašich blízskych

BANSKÁ BYSTRICA / Mesto Banská Bystrica začala bojovať proti neplatičom hrobových miest. Niektorí dlhujú mestu aj za viac ako 10 rokov. Majú rok na vyrovnanie účtov, v opačnom prípade o miesto prídu. Pristúpili k tomu preto, lebo je stav kritický. Už nie je kde pochovávať.

Na cintoríne nie je miesto

Správca cintorínov v Banskej Bystrici je už niekoľko dní v teréne. Kontroluje doslova hrob po hrobe. Za mnohé miesta pozostalí nezaplatili aj viac ako desať rokov. Situácia je pritom kritická. Na cintoríne na námestí sa už nové hrobové miesto získať nedá. "Na tomto cintoríne už nemáme žiadne voľné miesto," potvrdil Pavol Bielik správca cintorínov v Banskej Bystrici.

Práve o tento cintorín je pritom najväčší záujem. V meste je vôbec najstarším a leží priamo v centre. "Tento cintorín je  paradox. Každý chce byť pochovaný v rímsko-katolíckom cintoríne na námestí Štefana Moyzesa. Stále máme nové žiadosti, ale miesta neprideľujeme," dodal správca cintorína.

Radikálne riešenie

Pristúpili preto k radikálnemu kroku a všetky nezaplatené hrobové miesta  označili. Pokiaľ nebudú príbuzní do roka reagovať a dlžoby neuhradia, hrobové miesto zrušia.

Podľa správcu cintorínov nie je v Banskej Bystrici zaplatená viac ako jedna tretina hrobových miest. Na desať rokov to pritom stojí rovných sto eur. Tak napríklad v Nitre za rovnaké obdobie zaplatíte 28 eur, v Martine 49 eur a 79 centov. V Trenčíne stojí hrobové miesto na jeden rok 3 eurá a 33 centov. V Bratislave zaplatí občan 10 eur a 64 centov na rok. V Košiciach zaplatíte za 10 rokov 175 eur a 76 centov.

Na Slovensku je to lacné

Pokiaľ sa vám to zdá veľa, napríklad v spojených štátoch amerických sa  tieto čiastky šplhajú na tisíce dolárov. Danny Johnson Rock Spring Georgia – "Za zriadenie hrobového miesta zaplatíte v USA od 2 000 do 5 000 dolárov. Ďalšie poplatky sa platia mesačne vo výške 10 až 15 dolárov. Moja mama platí za hrobové miesto môjho otca 15 dolárov mesačne," hovorí Danny Johnson z mesta Rock Spring v štáte Georgia.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy