Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Návrat k totalite! Novinári nesmú do Národnej rady
Zdielať na

Návrat k totalite! Novinári nesmú do Národnej rady

BRATISLAVA / Novinári by mali mať obmedzený prístup do priestorov Národnej rady. Takáto je predstava niektorých poslancov v rámci nových pravidiel pre médiá v parlamente. Informácia spôsobila obrovský rozruch. Slovenský syndikát novinárov dokonca hovorí o návrate k totalite.

Pohyb novinárov treba obmedziť

Niektoré veci radšej nepočuť, nehovoriť o nich a ani ich nevidieť. Takto nejako si niektorí poslanci zrejme predstavujú prácu novinárov v parlamente. Od nového roka sa vraj pripravujú nové pravidlá pre fungovanie médií v národnej rade.

Predsedníčka smeráckeho klubu Jana Laššáková sa vyjadrila pre portál aktuálne.sk, že novinárom treba pohyb v budove obmedziť. Na to okamžite zareagoval Slovenský syndikát novinárov. 

Niektorí vojdu aj do záchodu

Takáto úvaha nás vracia do čias totality. Znamená to obmedzenie prístupu k informáciám a slobody slova. Osobne sa predsedníčka klubu s nami stretnúť odmietla. Telefonicky nám však potvrdila, že za svojimi slovami si stojí.

"Bohužiaľ, sú medzi novinármi aj takí, ktorí vám s prepáčením vojdu aj do záchodu. Každý by sme mali mať nejakú etiku správania," myslí si poslanec Smer-SD, Ján Podmanický.

Politikovi treba pozerať na prsty

"Pokiaľ chce dať niekto novinárom náhubok na ústa, tak je to obyčajný zbabelec," tvrdí zase podpredseda SaS Ľubomír Galko. "Úlohou novinára je pozerať politikovi na prsty. A áno, niekedy má upozorniť aj na to, že pijú. A tým, ktorí pijú, je to potom nepríjemné," dodáva poslanec OĽaNO Igor Matovič.

To, že by sa novinárom mal obmedziť pohyb v Národnej rade nám hovorca predsedu parlamentu nepotvrdil. Isté zmeny však predsa len pripúšťa. "Budú zmeny v akreditáciách. Máme ich veľa, ktoré nie sú funkčné. Takže chceme v tom urobiť poriadok," dodáva hovorca predsedu NR SR Pavol Chovanec.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy