Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
150 € za deň je málo, ľudia odmietajú brigády
Zdielať na

150 € za deň je málo, ľudia odmietajú brigády

OREGON/WASHINGTON / Amerika má problém. Nejde pritom o naťahovačky medzi Kongresom a prezidentom. Nemá tam kto robiť za lacný peniaz, prácu za pár dolárov. Prejavuje sa to aj počas sezónneho zberu hrušiek, ktorý je práve teraz. Za deň si pritom brigádnici môžu zarobiť aj 150 eur.

Američania nechcú brigády

Zbieraním hrušiek si môžu sezónni robotníci za deň zarobiť aj 150 eur. Majitelia sadov v Oregone, či Washingtone by ich radi vyplatili, problém je, že nemajú komu. Nízkokvalifikovaných sezónnych robotníkov vraj z roka na rok ubúda.

Ani deti prisťahovalcov z Mexika, či Latinskej Ameriky si už nechcú zarábať na živobytie týmto spôsobom. "Chcú robiť niečo iné, pretože už majú lepšie vzdelanie a dobre ovládajú angličtinu," hovorí pestovateľka hrušiek Jennifer Euwer. 

Úroda im zhnije na zemi

No a to znamená, že za svoju prácu dostanú aj lepšie zaplatené. Farmári sa teraz boja, že prídu o ťažké milióny, pretože ich úroda jednoducho zhnije na zemi. Napríklad 18-ročný Angel zbiera hrušky prvý a posledný krát v svojom živote. "V januári nastupujem na výšku," hovorí Angel.

Farmári upozorňujú, že ich problém sa čoskoro stane problémom celej krajiny. Za to, čo dopestujú si budú skrátka musieť účtovať viac, viac za ne zaplatia aj kupujúci a strava sa tak v Amerike výrazne predraží. Podľa niektorých ekonómov je jediným riešením opätovné uvoľnenie prísnej imigračnej politiky Spojených štátov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy