Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Umelec ukázal českému prezidentovi f*****a
Zdielať na

Umelec ukázal českému prezidentovi f*****a

PRAHA / Prezidentovi ukázal vztýčený prostredník! A nie hocijaký, ale rovno desať metrov veľký. Reč je o známom českom umelcovi Davidovi Černému, ktorý odhalil na Vltave svoje najnovšie kontroverzné dielo.

Umelcovi sa nepáči súčasné politické dianie

Zdvihnutý prst málokoho už dnes dokáže vyprovokovať. Ak je však tým zdvihnutým prstom prostredník, ktorý navyše smeruje priamo na sídlo prezidenta republiky, je to už iná káva.

A práve takýto, desať metrov vysoký fialový symbol zdobí od dnešného rána Vltavu. "Nepáči sa mi to z toho dôvodu, že to je hanlivý symbol," hovorí jeden z obyvateľov Prahy.

Už o pár dní Česko čakajú predčasné parlamentné voľby a mnohí Česi vrátane umelcov sú situáciou na politickej scéne znechutení. Autorom vztýčeného prostredníka, smerujúceho na Pražský hrad, je známy a kontroverzný sochár David Černý.

"Vládna politika veľmi intenzívne smeruje k tomu, že skončíme po 23 rokoch s vládou, v ktorej budú komunisti, čo mi pripadá a dúfam, že aj mnohým iným ľuďom, dosť príšerné," hovorí umelec.

Zeman vztýčený prostredník ešte nevidel

Takto sa teda sochár snaží vyburcovať ľudí a upozorniť ich na súčasnú politickú situáciu v krajine, ktorá podľa neho nie je štandardná. Miloš Zeman totiž od nástupu do prezidentského kresla postupuje odlišne než jeho predchodcovia a aktívne zasahuje do politického diania.

Samotný prezident zatiaľ na vztýčený prostredník nereagoval. Je totiž na oficiálnej návšteve Ukrajiny a po svojej hovorkyni odkázal, že nechce komentovať niečo, čo ešte nevidel.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy