Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajomstvo Tatier odhalené! Rusi tam ťažili urán
Zdielať na

Tajomstvo Tatier odhalené! Rusi tam ťažili urán

VYSOKÉ TATRY / Poľským ochranárom sa podarilo odkryť 50 rokov staré tajomstvo. Sovietski vedci v Tatrách dolovali urán. Ostala tam po nich štôlňa, ktorá je vraj nebezpečná aj dnes.

Sovieti odhalili urán v Tatrách

V 50. rokoch 20. storočia vojská Sovietskeho zväzu uzatvorili poľské Tatry a začali výkopové práce v Doline Bielego. Dôvod? Prieskumné vrty odhalili prítomnosť úranu. Ten Sovieti využívali v jadrových elektrárňach a na výrobu nukleárnych hlavíc. "Bol to tajný projekt Sovietskeho zväzu. Hľadali urán vo všetkých satelitných krajinách," hovorí výskumník TPN Pawel Szcepanek.

Všetko sa to odohrávalo v štôlni, akých je v poľských Tatrách niekoľko. Vo väčšine z nich sa ťažila iba železná ruda. Táto ale bola výnimočná. Samotní poľskí ochranári sa ale o význame tejto štôlne dozvedeli iba vďaka pracovníkovi železníc, ktorý tam v tom období pracoval. "Informáciu, ktorú máme od bývalého vedúceho železničnej  stanice v zakopanom, ktorý o tom rozprával," hovorí Szcepanek.

Všetko zahalené rúškom tajomstva

Na aktivitu sovietskych vojsk si spomínajú aj obyvatelia, ktorí bývajú pri vstupe do doliny. "V 50. rokoch hľadali v bani Rusi urán. Pracoval tu aj môj dedko, v kameňolome. Všetko to ale bolo obrovským tajomstvom," hovorí obyvateľ obce Marcel Wielopolski.

Aj keď je uránová štôlňa zatvorená už viac ako 50 rokov, v jej okolí by ste sa nemali dlho zdržiavať a už vôbec by ste nemali ísť dovnútra. "Dlhý pobyt v tej štôlni by mohol byť pre človeka zdraviu škodlivý," hovorí pracovník ochranného obvodu Biela voda Tadeusz Zwijac.

Ťažba uránu sa neoplatila

Rusi napokon v roku 1955 štôlňu aj dolinu opustili. Prečo tak urobili dodnes nikto s istotou nevie. Pravdepodobne neboli spokojní s tatranskou produkciou. Uránu vraj bolo málo. "To množstvo uránu bolo malé... Nevytvárali taký zisk, aký chceli. Proste sa im to nevyplatilo," dodáva Zwijac. "Ak by naozaj našli veľké množstvo uránu, určite by tu nebolo Zakopane, ale vojenská základňa," dodáva Marcel Wielopolski.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy