Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách kradnú reťaze, turisti majú problémy
Zdielať na

V Tatrách kradnú reťaze, turisti majú problémy

VYSOKÉ TATRY / Už v lete zmizli z Lomnického a Gerlachovského štítu naozaj záhadne zmizli reťaze. Najmä na Lomnickom štíte to bol vážny problém, pretože reťaze slúžili zamestnancom ako zabezpečenie pri zostupe v prípade zlého počasia.

Kto potreboval reťaze?

V súvislosti s traťou "Normálka", ktorá vedie na Lomnický štít sa v poslednej dobe hovorilo najmä v súvislosti s reťazami. Niekto ich totiž na jednom z úsekov odstrihol a odstránil. "Ide o zabezpečenú cestu, ktorá slúži predovšetkým pre zamestnancov ústavu SAV na Lomnickom štíte. A pre zamestnancov lanovky," hovorí Lenka Burdová zo Štátnych Lesov TANAP. 

Reťaze na Normálke chýbali, avšak už tam sú. Namontovali ich tam pracovníci zo Štátnych lesov TANAP-u. "Približne sto metrov reťazí," dodáva Burdová. Pri samotnom výstupe sa bez nich zaobísť dá. Pri zostupe v zlých podmienkach však ťažko a sú veľkou pomocou.

Príjemným prekvapením boli aj pre trojicu turistov, ktorá sa šplhala na Lomnický štít. "Som rád, že sú tu znova," hovorí turista. Ešte väčšiu radosť a pocit istoty majú zamestnanci na Lomnickom štíte. "Takže už môžeme bezpečne zísť, keď nám treba," hovorí barman na Lomnickom štíte.

Vyparili sa aj z Gerlachu

Reťaze však nezmizli len z Lomničáku, ale aj z Gerlachovského štítu. "Tam musel byť asi jeden taký dvojmetrový úsek, inak tam nie je nič," hovorí česká turistka.

Montáž reťazí nie je zadarmo ani lacnou záležitosťou. A neznámy páchateľ by si mal uvedomiť jednu vec. "Štátne lesy TANAP-u investovali finančné prostriedky do jeho zabezpečenia, ktoré mohli využiť na opravu iných turistických chodníkov v rámci územia Národného parku," dodala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy