Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Veľkozber čučoriedok v Tatrách. Hrozí vám pokuta 66 €
Zdielať na

Veľkozber čučoriedok v Tatrách. Hrozí vám pokuta 66 €

VYSOKÉ TATRY / Nezákonný zber čučoriedok, či brusníc sa v národných parkoch robil vždy. Strážcovia jednoducho nemôžu byť všade. Ale tí, ktorí zbierajú, zdá sa áno. Aj v Tatrách v piatom stupni ochrany sa pohybujú skupiny oberačov, väčšinou najatých priekupníkmi a doslova drancujú čučoriedkové polia.

Huby, jahody a najmä čučoriedky sú momentálne v kurze a takpovediac zberačským hitom.Pokiaľ si zbierate pre vlastnú potrebu, nie je to problém. To, čo sa však momentálne deje v národnom parku, to už problém je. 

Zberači z toho robia biznis na internete

"Zaregistrovali sme zintenzívnený pohyb zberačov," hovorí Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u. Stovky litrov čučoriedok miznú z národných parkov prakticky denne. Končia nie v kuchyni zberačov, ale v inzerátoch na internete. "Niekto zbiera tie lesné plody masovým spôsobom a robí z toho vlastne biznis. To znamená, že drancuje tú prírodu," tvrdí Pavol Lenko, ranger Správy TANAP-u.

Robí sa to tzv. česákmi. "Úplne zničia listy, čiže nemajú ďalšiu fotosyntézu," hovorí botanička Zuzana Kyselová. Správa TANAP-u aj Štátne lesy zintenzívnili hliadkovú činnosť. "Vykonávame víkendové služby," hovorí Majko. Pokuta na mieste je 66 €, vedrá aj česáky sú následne zhabané. "Čučoriedky bývajú nechané v pôvodnom prostredí," dodáva Majko.

Čučoriedky môžete vypestovať aj doma

To je v súvislosti s porušovaním zákona, druhý rozmer je zdravotný. Nemáte totiž záruku, že plody nie sú infikované zvieracími parazitmi alebo chorobou zberača, keďže nepodliehajú žiadnym kontrolám.

hypotetické riešenie existuje, pestovať ich doma. Dá sa to. "Tieto čučoriedky sú prenesené z prírody," hovorí Jana Černická z Expozície tatranskej prírody. To by chcelo ale veľké plochy a veľa práce s neistým výsledkom.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy