Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Babie leto prichádza, môže byť až 20 stupňov!
Zdielať na

Babie leto prichádza, môže byť až 20 stupňov!

BRATISLAVA / Noc zo stredy na štvrtok bola poriadne studená najmä na západe krajiny, kde sa do rána obloha vyjasnila a teplota poklesla pod nulu. Popri týchto teplotách je priam neuveriteľné, že babie leto nás čaká už o pár dní.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Padali rekordy

"V noci zo stredy na štvrtok dokonca padali aj rekordy. V Piešťanoch to bolo najstudenšie ráno pripadajúce na 3. október," uviedla meteorologička Miriam Jarošová. Meteorológovia namerali minimálnu nočnú teplotu  -3.2 °C, čo je prekonaný rekord z roku 1979, kedy teplota dosiahla -1.5 °C.

Deň je slnečný, ale chladný a v rovnakom duchu sa bude niesť aj posledný pracovný deň tohto týždňa, kedy sa tiež po studenom, ba priam až mrazivom ráne, na väčšinu územia bude usmievať slnko .

Čo prinesie víkend

Možno už premýšľate nad víkendom a hľadáte alternatívy jeho využitia, samozrejme, podľa počasia. V západnej polovici územia bude počas víkendových dní oblačnosti trochu viac, ale to nebude brániť teplote, aby potlačila ortuť v teplomery na príjemné hodnoty.

"V sobotu aj v nedeľu do 16-17 °C v tých najteplejších lokalitách, sever bude mať o 5-6 °C chladnejšie. V nedeľu bude teplota ešte vyššia, až do 18 °C," hovorí Jarošová. Bude k nám prúdiť od juhozápadu teplý vzduch. Samozrejme, ráno bude chladnejšie, od 6°C v nížinách krajiny po slabý mráz, do -2 °C,  na severe a v dolinách a kotlinách Slovenska.

Babie leto

Na začiatku budúceho týždňa, podľa dnešných predpovedných materiálov, by naše počasie malo byť pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa vytvorí v širokom priestore Európy od Britských ostrovov až po pohorie Kaukaz. Čo to bude pre nás znamenať ? Ustálené, suché, slnečné a príjemne teplé počasie. Dojem budú kaziť ranné a predpoludňajšie hmly, ale po ich rozplynutí bude slnečná, málooblačná obloha.

Napríklad v utorok, 8.10, by maximálna teplota v nížinách mala dosiahnuť až 20 °C, čo sa nám pri dnešných 13°C môže zdať až neuveriteľné. "Obdobiu, kedy počasie v Európe ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš nad strednou a juhovýchodnou Európou, sa zvykne hovoriť aj babie leto. Myslím, že mu odpustíme jeho neskorší príchod a budeme sa tešiť z príjemného slnečného počasia," uzatvára meteorologička Miriam Jarošová.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy