Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hasiči v akcii. Takto sa pripravujú na zásah
Zdielať na

Hasiči v akcii. Takto sa pripravujú na zásah

TRNAVA / Na parkovisku v Trnave 48 hasičov bojovalo o životy ľudí v havarovaných autách. Našťastie išlo o cvičenie hasičov z Trnavského kraja, Bratislavy a Nitry.

Hasiči makali na plné obrátky

Možno to celé vyzeralo ako súťaž, ale v momente, keď sa otvoril stan, chlapi makali na plné obrátky. Pri súťažiach sa hovorí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. V tomto prípade to platilo dvojnásobne. 48 hasičov v ôsmich tímoch od rána súťažili vo vyslobodzovaní osôb z havarovaných áut.

"Pravidlá súťaže sú postavené na tom, že preverujú sa štandardné činnosti pri dopravných nehodách a viacmenej je to rozdelené do takých troch základných oblastí,"
uviedol hlavný rozhodca Branislav Petrovič.

Porota sledovala tri oblasti

Ako prvú porota sledovala zdravotnú stránku, kde bolo úlohou družstva správne zdiagnostikovať stav zranenej osoby a zvoliť správny postup vyslobodzovania z vozidla. Druhá oblasť bola taktická. Tu porota hodnotila postup pri likvidácii dopravnej nehody. Dôležitý bol aj postup vniknutia do auta za zranenou osobou.

Treťou bola technická oblasť, kde sa hodnotila práca záchranárov s technickým vybavením, ktoré mali k dispozícii. "Nie je rozhodujúci čas toho vyslobodzovania. Pri rýchlom vyslobodzovaní môže prísť k tomu, že príde pri manipulácii so zraneným k poškodeniu," dodáva Petrovič.

Hasiči si nemohli vopred premyslieť taktiku. Organizátori im nehodu nasimulovali tesne pred štartom. Hasiči boli zatiaľ zatvorení v stane.
Zásah im "sťažovali" štyri figurantky z miestnej strednej školy zdravotníckej, ktoré po dohode s porotou simulovali zranenia. A tvárili sa naozaj dôveryhodne. Čo chlapom pri zásahu zvyšovalo stres.

Súťaž slúži na precvičenie zručností

"Táto súťaž slúži na precvičenie zručnosti príslušníkov pri dopravných nehodách, nakoľko výjazdy k týmto udalostiam v posledných rokoch stúpli a dajú sa porovnať aj s počtami výjazdov k požiarom," tvrdí Marián hruška, hovorca trnavských hasičov.

Všetci zúčastnení - či už hasiči alebo porota  dúfajú, že s takýmito nehodami sa na reálnych cestách budú stretávať čo najmenej.

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články