Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Na východe Slovenska v sobotu mrzlo, padol 63-ročný rekord!
Zdielať na

Na východe Slovenska v sobotu mrzlo, padol 63-ročný rekord!

BRATISLAVA / Leto už vystriedala jeseň, s ňou prišlo aj citeľné ochladenie. Tento september je však chladnejší ako minuloročný. Slovenský hydrometeorologický ústav nameral v sobotu na našom území mráz. Padali aj teplotné rekordy.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

63 ročný rekord

Mráz aj vo výške dva metre nad povrchom dnes zaznamenali na dvoch staniciach Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na východe Slovenska. Podolínec hlásil -0,2°C a Spišské Vlachy zase -0,4°C. Informuje o tom meteorológ Pavol Beránek na webe SHMÚ.     

Prízemný mráz sa však v sobotu ráno vyskytol aj na iných staniciach východného a severného Slovenska. "V Kamenici nad Cirochou bol prekonaný aj rekord minimálnej teploty pripadajúcej na 7. septembra," podotkol Beránek. Namerali tam dnes +2,2°C. Takto chladno tam v daný deň podľa meteorológa nebolo ani raz minimálne za posledných 63 rokov.    

Chladnejší začiatok septembra

Beránek vysvetľuje, že hlavným dôvodom prečo bolo dnešné ráno také chladné bol fakt, že od severu zasahovala do našej oblasti tlaková výš. "Nad východnou časťou Slovenska sa nachádzal relatívne chladnejší vzduch a pri jasnom a málo veternom počasí klesla teplota vzduchu počas noci na veľmi nízke hodnoty," uviedol.     

V minulom roku na začiatku septembra SHMÚ zaznamenal veľmi teplé počasie, napríklad v Dudinciach namerali 3. septembra teplotu 33,6°C. "V tomto roku je začiatok septembra úplne iný," podotkol meteorológ.

Chvíľu je extrémne teplo, potom príde zväčša prudké ochladenie. Telo dostáva zabrať, o čom by starší ľudia veru vedeli rozprávať. A nielen starší, extrémne zmeny počasia spôsobujú  problémy už aj mladším. Určite to poznáte- pri zmene počasia vás trápia až neznesiteľné bolesti kĺbov. Nejde však o reumu.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články