Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
September prinesie viac tepla a menej zrážok
Zdielať na

September prinesie viac tepla a menej zrážok

BRATISLAVA / Tropické horúčavy na Slovensku sú už minulosťou a k slovu sa dostáva jeseň. Meteorológovia podľa najnovších predpovedí informujú, že september by mal byť z hľadiska počasia príjemnejší ako po minulé roky. A to nielen teplotou, ale aj zrážkami.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Pekne aj v septembri

Prvý septembrový týždeň so sebou prinesie teplejšie a suchšie počasie, ako býva na tento mesiac zvykom."Ďalšie týždne septembra 2013 budú s najväčšou pravdepodobnosťou taktiež teplotne nadpriemerné a zrážok očakávame menej," uvádza SHMÚ s tým, že ide o predpoveď Európskeho centra pre strednodobú predpoveď na ďalší mesiac.

"Pre odhad vývoja počasia na obdobie viac než desať dní dopredu Európske centrum zohľadňuje aj stav oceánov. Zohrávajú významnú úlohu nielen pri predpovedi aktuálneho počasia, ale aj na ďalšie výpočty," uvádza SHMÚ.

17 až 24 stupňov

Počas septembra býva v nížinách priemer denných miním teploty vzduchu 8 až 12 stupňov Celzia a priemer denných maxím v rozpätí 19 až 24 stupňov. V hornatých oblastiach na severe Slovenska býva v septembri priemer denných miním 5 až 9 stupňov a priemer denných maxím teploty vzduchu 17 až 19 stupňov Celzia.     

"Pokiaľ ide o zrážky, v septembri ich v nížinách spadne okolo 50 milimetrov, v horských oblastiach od 60 do 80 milimetrov," doplnil SHMÚ.

Pozor na silný vietor

SHMÚ vydal na pondelok 2.9 a utorok 3.9. pre okresy severného Slovenska výstrahu prvého stupňa pre silný vietor. V nárazoch môže jeho rýchlosť dosahovať 19 až 25 metrov za sekundu.     

Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín od pondelka 12.00 h do utorka 22.00h. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza SHMÚ.

Po horúcom lete extrémna zima

Silné mrazy by mali udrieť v strednej Európe už v novembri a ďalšia mrazivá vlna vo februári. Na svedomí to má mať Slnko, ktoré ohrialo svetové oceány. Naši meteorológovia sú však v tvrdeniach opatrní. VIAC TU.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy