Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obchod s láskou? Hrozí vám 8 rokov za mrežami
Zdielať na

Obchod s láskou? Hrozí vám 8 rokov za mrežami

BRATISLAVA/LOS ANGELES / 30-ročný Američan hľadá Slovenku na sobáš! Takýto inzerát už niekoľko dní koluje na sociálnej sieti. Mužovi už o niekoľko týždňov vyprší platnosť turistických víz a Slovensko bude musieť opustiť. Ale ak sa nejaká vydaja-chtivá dievčina nájde, jeho problém bude vyriešený.

On získa sobášom trvalý pobyt na Slovensku a ona zelenú kartu v Spojených štátoch. Predajnú nevestu zháňa žena, ktorá na facebooku vystupuje pod menom Jana. Je však viac ako pravdepodobné, že ani meno, ani fotografia pripojená k profilu nie sú jej skutočnou identitou.

Trestný čin prevádyačstva

Táto stránka bola založená presne v deň, keď sa v skupine združujúcej Slovákov žijúcich v USA objavil tento netradičný inzerát. "Prvý takýto prípad sme odhalili v roku 2011 a od tohto roku až do súčasnosti sme odhalili 20 prípadov," hovorí Denisa Baloghová, hovorkyňa polície. 

Niekoľko dní sme sa snažili so záhadnou slečnou spojiť. Reportérka Dana Strculová sa jej pod falošným profilom ponúkla, že si jej priateľa vezme. Na správy však nereagovala. "Ide o trestný čin prevádzačstva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na 2 - 8 rokov," dodáva Baloghová.

Za mreže však neputuje len ženích a nevesta, ale zodpovedný je aj človek, ktorý im k podvodu pomáhal.

Sobáš v USA? 30 000 dolárov!

Zatiaľ čo sobášny biznis je pre Slovákov šokujúci, v Spojených štátoch je to úplne bežná vec. Získať americké občianstvo falošným sobášom, ale vôbec nie je lacné. "Taký fake (falošný, pozn. red.) sobáš sa tu pohybuje okolo 30 000 dolárov," hovorí Slovenka žijúca v USA. "Američkanka zistila, že som z cudziny a sa mi ponúkla, že sa mi vezme, ale že chce za to 50 000 tisíc. S tým, že 25 000 bude chcieť dopredu...," hovorí Martin, Čech žijúci v USA.

"Pokiaľ sa preukáže, že išlo o falošný sobáš, páchateľom hrozí pokuta až do výšky 250 000 dolárov, alebo 5-ročné väzenie. Prípadne oboje," uviedol honorárny konzul Slovenska v Texase Martin Valko.

Tajne dúfala, že sa všetko zmení...

Nie len Spojené štáty sú zasľúbenou zemou. Slovensko sa pre mnohé krajiny stáva stále atraktívnejším a aj u nás sa biznis s láskou rozmáha. "Takéto prípady odhaľuje Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície," hovorí Baloghová.

Podarilo sa nám hovoriť so ženou, ktorá sa takto pred mnohými rokmi vydala. Nečakajte však 30-tisícovú odmenu. Vtedy iba 17-ročné dievča predalo 7 rokov svojho života s neznámym mužom za relatívne smiešnych 5 tisíc eur. "Nám teda hrozilo, že prídeme o dom. verila som, že sa všetko zmení s tým, že keď sa vydám sa budem mať fajn, nebudem mať žiadne problémy. Ale opak je pravdou," hovorí predaná nevesta.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy