Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obchod s bielym mäsom. Obžalovali šéfov a pracovníkov agentúry
Zdielať na

Obchod s bielym mäsom. Obžalovali šéfov a pracovníkov agentúry

BRATISLAVA/NITRA / Kauza luxusných spoločníčok z roku 2004 pôjde pred súd až tento rok. Reč je o nitrianskej agentúre Eli, ktorá masovo nelegálne obchodovala so ženami. Tie museli poskytovať sexuálne služby boháčom v zahraničí. Medzi zákazníkmi mali byť aj arabskí šejkovia.

Po šiestich rokoch tak obvinení v tejto kauze čelia obžalobe z obchodovania s ľuďmi a zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Chápadlá agentúry mali siahať do viacerých krajín sveta. Minimálne sto obetí mali prinútiť vykonávať sex s VIP zákazníkmi. "Prokurátor podal obžalobu na desať osôb, medzi ktorými sú najmä majitelia a vedúci pracovníci agentúry Eli," hovorí Andrea Predajňová, hovorkyňa úrad Špeciálnej prokuratúry.

"Žaloba bude pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe vo veci," uviedla hovorkyňa ŠTS KAtarína Kudjaková.

Vidina rýchleho zárobku

Rýchly zárobok, práca hostesky, cestovanie a naivita. Na tomto agentúra stavala a prostredníctvom kastingov vybrala a koordinovala činnosť minimálne 230-ich dievčat. "Následne ich ponúkala prevažne zahraničným klientom ako spoločníčky," tvrdí Predajňová.

Okrem štátov EU údajne skončili napríklad aj v arabských krajinách či v Japonsku. Okrem toho z takejto nočnej mory údajne nebola možnosť akékoľvek úniku. "Nikdy to nespĺňalo tie podmienky, aby mohla dobrovoľne ukončiť túto činnosť," uviedol v júni 2004 bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Pre agentúru pracovala aj Zuzana

Do kontaktu s agentúrou prišla aj Zuzana. "Podľa mňa hosteska je robenie niečoho... viete to je ako keby ste robili luxusnú prostitútku pre dakoho," povedala Zuzana v júni 2004.

Medzi zadržanými boli údajne ešte v roku 2004 aj vtedy známi vizážisti a fotografi, ktorí pre agentúru Eli pracovali. Okrem toho nitrianska agentúra si stihla urobiť aj svoju českú pobočku Eli Bohemia, ktorá mala fungovať rovnako. "Trestná vec má 49 zväzkov a 10 tisíc strán," povedala Kudjakova.

Podľa polície mala skupina pôsobiaca najmä v Nitre a v Bratislave takýmto spôsobom dosahovať mesačný zisk až 30 miliónov korún. Teraz všetkým obvineným hrozí vysoký trest.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy