Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nezodpovední turisti? V Západných Tatrách horelo
Zdielať na

Nezodpovední turisti? V Západných Tatrách horelo

ZÁPADNÉ TATRY / Od pondelňajšieho poludnia zápasili hasiči v Západných Tatrách s požiarom kosodreviny. Horelo v ťažko dostupnom, skalnatom, nebezpečnom teréne. Požiar podľa našich informácií zrejme spôsobili nezodpovední turisti, ktorí pod vrcholom viac dní bivakovali.

Požiar síce nebol rozsiahly, no nebyť zásahu vrtuľníkov s bambi vakmi, určite by sa rozšíril. Dym a plamene šľahajúce z kosodreviny v masíve vrchu pachoľa si všimli v pondelok predpoludním turisti, ktorí sa v tejto lokalite pohybovali. Po oznámení vyrazili na miesto ako prví hasiči z Liptovského Mikuláša.

Horelo vo výške 1 800 m.n.

Keďže však horelo v nedostupnom teréne, v nadmorskej výške okolo 1 800 metrov, cesta k požiaru by im peši trvala viac ako tri hodiny. Na pomoc preto zavolali posily z okolitých okresov, pomáhali aj dva vrtuľníky. Vojenský priletel na pomoc z Prešova, vrtuľník modulu leteckého hasenia z Popradu.

Hasili vodou z Liptovskej Mary

Vodu najskôr naberali z 15 kilometrov vzdialenej Liptovskej Mary. Neskôr postavili hasiči na lúke v ústí Jaloveckej doliny nafukovaciu nádrž a hasenie sa podstatne urýchlilo.

Priamo v skalnatom a strmom teréne sa snažili oheň zlikvidovať traja hasiči, ktorých tam vysadil vrtuľník. Miestami im išlo doslova o život. Dva vrtuľníky hasili lesný požiar aj dnes. Začali o siedmej ráno a požiar uhasili okolo desiatej hodiny.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy