Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Búrky v obrazoch. Takto ste zachytili vyčínanie počasia
Zdielať na

Búrky v obrazoch. Takto ste zachytili vyčínanie počasia

BRATISLAVA / Napokon predsa len prišla! Mnohými miestami Slovenska sa večer a v noci prehnala pomerne silná búrka. Z neba padalo obrovské množstvo vody. Na severe dokonca krúpy veľké ako menšie jablká.

Silná búrka prekvapila veľkými krúpami

Ľadová smršť prekvapila obyvateľov Strečna. Z neba padali krúpy hustejšie, ako dážď. Na tráve vytvorili takmer súvislú ľadovú vrstvu. Svojou veľkosťou však malej obci Nová Bošaca nemohli konkurovať.

V tejto obci padali na zem kusy veľké ako skoré jablká. Diváčka tvrdí, že ľadová sprcha prišla dokonca o niekoľko minút skôr, ako sa začala blázniť búrka. "Keď sa pri búrke vyskytnú krúpy, ktoré majú v priemere viac ako dva centimetre, podľa meteorologického slovníka môžeme túto búrku definovať ako silnú," prezradila meteorologička Miriam Jarošová.

Voda sa liala zo záchodov aj umývadiel

Silná niekoľkohodinová búrka, sa prehnala aj Oravou. V Dolnom Kubíne intenzívny dážď zalial niektoré ulice. Hasiči museli čerpať vodu aj z pivničných priestorov multifunkčnej budovy. "Vykonávame odčerpanie vody, ktorá vyrazila z kanalizácií, zo záchodov, z umývadiel," uviedol Štefan Ďaďo, veliteľ zásahu požiarnikov z Dolného Kubína. Zrejme pre silný dážď došlo aj k nehode za Krivou. Motorkár sa tu zrazil s osobným autom.

Búrka sa poriadne vyšantila aj na poľsko-slovenskom pohraničí. Po ceste sa valila voda, fúkal extrémne silný nárazový vietor a zem zasypali krúpy. Podobná situácia bola vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Tatranskej Lomnici , kde prívalová voda zaplavila železničnú stanicu. "No všetko, električky, železnica celá pod vodou. Tá voda stekala zhora všade," opisuje udalosti obyvateľ Tatranskej Lomnice.

Voda brala aj ťažké kmene stromov

Veľká voda, ktorá po búrke stekala z Tatier brala zo sebou všetko čo jej prišlo do cesty, dokonca aj obrovské kmene stromov, ktoré naplavila do centra obce. Do rána voda opadla a domáci sa pustili do upratovania a opravy škôd. "V priebehu nedele sa ešte môžu vyskytovať na východe ojedinelé búrky, ďalšie búrky a zrážky očakávame v priebehu utorka," upresnila meteorologička Miriam Jarošová.

Na túto búrku ale väčšina z nás bude spomínať v dobrom. Po dlhých troch týždňoch sucha a šialených horúčav, konečne priniesla vytúžené ochladenie aj neopakovateľné prírodné divadlo. Ako nám napísal jeden z Vás, už tomu chýbala iba hudba.


Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

m. šinger

Súvisiace články

Najčítanejšie správy