Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Betliar aj Záhorie čakajú na dážď, pre požiare
Zdielať na

Betliar aj Záhorie čakajú na dážď, pre požiare

BETLIAR, MALACKY / Hasiči už štvrtý deň bojujú s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar v okrese Rožňava. Na likvidácii ohňa sa podieľajú desiatky ľudí, ktorí opäť zasahovali po celú noc. Podobne ako na Záhorí. Tam sa zase rozhorel les po iskre od prechádzajúceho vlaku.

Betliar potrebuje zrážky

Ohňom zasiahnutá rozloha v Betliari je podľa najnovšej informácie zhruba 27,5 hektára, horelo najmä kalamitné drevo a mladina. Keďže ide o požiar koreňového systému, úplná likvidácia ohnísk je v ťažkom teréne veľmi zložitá. Vietor môže oheň ľahko rozfúkať. Situácii by veľmi pomohol výdatný dážď.

Oheň sa rozhorel v utorok v oblasti lokality Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Pri požiari tak horelo najmä kalamitné drevo a mladina.

Horí aj na Záhorí pri železničnej trati. Podľa informácií hasičov požiar vznikol na dĺžke osem až desať kilometrov popri železničnej trati a Nejedlý sa domnieva, že vznikol z okují brzdového systému niektorého z vlakov. "Ten požiar síce vznikol na jednej strane (železnice - pozn.), ale vplyvom vetra sa preniesol aj na druhú stranu," povedal starosta Moravského sv. Jána Anton Emrich. Obyvatelia obce podľa neho ohňom nie sú ohrození, pretože požiar je od zastavaného územia dostatočne ďaleko.

Pre požiar bola doprava na železničnej trati Veľké Leváre - Sekule - Kúty od štvrtka popoludnia zastavená, medzinárodné rýchliky odklonené po náhradnej trase. Ako potvrdila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová, vlaky na ohrozenej trati dnes po štvrtej ráno začali premávať v riadnom režime.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy