Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Most si stavajú sami, nedostali totiž pomoc od štátu
Zdielať na

Most si stavajú sami, nedostali totiž pomoc od štátu

ZBOROV NAD BYSTRICOU / Pomoci od štátu sa nedočkali, tak si musia pomôcť sami. Reč je o obci Zborov nad Bystricou. Ešte minulý rok tam obrovské škody napáchala snehová kalamita. Okrem iného prišli obyvatelia o most. A práve jeho stavba zostala na pleciach miesntych obyvateľov.

Urobili všetko, čo dokázali sami

Práce na moste sú teda v plnom prúde. Momentálne tu pracuje odborná firma, ktorá sa venuje špecializovaným činnostiam. Ešte predtým tu obyvatelia dediny urobili svojpomocne všetko, čo dokázali vlastnými silami.

Rekonštruovali poškodené piliere. Zvládli práce, ktoré sú nesmierne dôležité pre uloženie mosta. Štát im neprispel. "Odôvodňoval to tým, že nemáme právny nárok na škody spôsobené povodňami," tvrdí starosta obce Jozef Hlavatý. 

Z 250 tisíc rozpočet klesol na 80

Vo februári minulého roka prívalová vlna strhla a zničila jeden most. Ten následne plával v rieke. Poškodil aj druhý a tretí most. Pre miestnych ľudí to znamenalo odrezaný prístup na druhú stranu, kde majú svoje políčka. Sú tam rekreačné chaty.

Škody boli tak veľké, že pôvodný rozpočet na opravy bol určený na 250 tisíc eur. "Tým, že sme si to urobili svojpomocne, tak predpokladám investíciu 80 tisíc eur," dodáva starosta. Pomohli  podnikatelia i obyvatelia. Obec bude potrebovať ďalšie peniaze na kvalitnú prístupovú cestu. Zatiaľ ju spevnia. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy