Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentskí kandidáti nelenia ani v lete. Smer vyčkáva
Zdielať na

Prezidentskí kandidáti nelenia ani v lete. Smer vyčkáva

BRATISLAVA / Hoci prezidentské voľby budú až na jar 2014, pravicoví politici, ktorí sú odhodlaní ísť do súboja o palác, naplno využívajú už letné obdobie. Chodia medzi ľudí, zbierajú podpisy pre svoju kandidátku či rokujú o možnej podpore od iných strán. Ľavicový Smer si stále môže dovoliť strategické vyčkávanie. Veď Robert Fico v rebríčkoch obľúbenosti nemá konkurenta.

Kiska a Čarnogurský podpisy vyzbierali

Ján Čarnogurský tvrdí, že počas zbierania podpisov na jeho kandidatúru sa okolo neho vykryštalizovali tri zreteľné skupiny podporovateľov. Prvá je kritická voči súčasnej vláde i prezidentovi. "Druhá skupina, to sú kresťania, zhruba by som to nazval a tretia skupina, to sú rusofili," hovorí Ján Čarnogurský. 

Potrebných 15-tisíc podpisov už nazbieral aj podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Toho do prezidentského súboja doviedla frustrácia z toho, kam Slovensko smeruje. "Mladí ľudia chcú odísť, ľudia sú znechutení s politikou a žije sa tu stále ťažšie a ťažšie," hovorí.

Procházka a Osuský podpisy zbierajú

Radoslav Procházka a Peter Osuský podpisy stále zbierajú. Podľa Osuského je lepšie, že v prvom kole si pravicoví voliči budú môcť vybrať z viacerých kandidátov a v druhom podporia toho najlepšieho. "Mám skúsenosť, že kritický volič pravého spektra veľmi nerád akceptuje povinného kandidáta," hovorí Osuský.

Pavol Hrušovský už má podporu KDH a Mosta, stále však čaká na postoj SDKÚ. No a dominantný Smer stále vyčkáva a jeho politici už mesiace opakujú približne rovnaké slová. "V tejto chvíli je predčasné, aby som sa k tomu vyjadrovala. Keď príde čas, oznámime kandidatúru, aj kandidáta," hovorí podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková.

Agentúry však už mesiace zaraďujú do prezidentských prieskumov aj Roberta Fica. Z nateraz posledných júlových čísel vyplýva, že by suverénne postúpil do druhého kola volieb, avšak vždy s iným súperom. Podľa MVK by to bol Procházka, podľa Polisu Hrušovský a podľa Focusu Kiska.

Zhruba trištvrte roka pred prezidentskými voľbami sa teda zdá, že v hre by mohol byť jeden veľmi silný kandidát a niekoľko menších, avšak všetci stále čakajú, či napriek dlhému váhaniu a opakovanému odmietaniu predsa len do hry nevstúpi aj veľmi silná figúra - Iveta Radičová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy