Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Štátny rozpočet by mohol naplniť predaj vody
Zdielať na

Štátny rozpočet by mohol naplniť predaj vody

BRATISLAVA / Slovensko má vraj dosť vody nato, aby s ňou mohlo obchodovať. Ten, kto ju však bude chcieť vyviezť, musí počítať so 40 % daňou, ktorú treba zaplatiť. S touto informáciou prišli Hospodárske Noviny.

Žitný ostrov je hotový poklad

Vďaka Žitnému Ostrovu totiž patríme medzi krajiny s najväčšími zásobami vody. "Na jednom mieste sa vyskytujú dva veľmi vzácne prírodné zdroje, je to pôda a voda," hovorí  riaditeľka Výskumného ústavu pôdoznalectva Jaroslava Sobocká.

Pre jej vysokú kvalitu ju ešte pred niekoľkými mesiacmi Slovensko označilo za strategickú surovinu, tak ako je napríklad ropa pre arabské krajiny. Aj keď z nej ministerstvo životného prostredia najnovšie robí podnikateľskú komoditu, nechce vraj jej predaj podporovať.

"Dnes je teoreticky možné, aby podnikateľ vyvážal vodu z územia Slovenska, mal z toho neúmerný zisk a občania Slovenska z toho nemali nič, alebo len minimum," hovorí hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Z predaja by sme mali mať 40 %

O tom, či sa vôbec vyvezie, bude musieť vždy rozhodnúť vláda, aby sa vraj nestalo, že ju vyvezieme a sami jej budeme mať nedostatok. A práve 40 percentná daň má zabezpečiť, aby sme z predaja čo to mali. Z peňazí sa vraj budú stavať kanalizácie a potrubia po celom Slovensku.

Už teraz sa však proti návrhu búria mnohí aktivisti a chcú, aby voda ostala  doma na Slovensku. Proti predaju vody do zahraničia protestujú ľudia nielen u nás, ale aj v takmer celej Európe.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy