Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na odstavenie elektrárne V1 v Bohuniciach chýba 130 miliónov
Zdielať na

Na odstavenie elektrárne V1 v Bohuniciach chýba 130 miliónov

BRATISLAVA / Na konci procesu vyraďovania jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach by mohlo v budúcnosti chýbať 130 miliónov eur. Konštatoval to na tlačovej konferencii v Bratislave Jens Geier, predseda delegácie Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu, ktorá je v dňoch 15. a 16. júla 2013 na zisťovacej misii na Slovensku.

Do roku 2025 budú vyradené

"Pokrok v Jaslovských Bohuniciach je v porovnaní s podobnými elektrárňami v litovskej Ignaline a v bulharskej Kozloduji najúspešnejší. Sú tu schválené plány na vyraďovanie a časové harmonogramy, takže si dokážeme naplánovať, že v roku 2025 budú Bohunice kompletne odstavené. Sú tu však aj chýbajúce prostriedky pri financovaní vyraďovania - konkrétne ide o 130 miliónov eur. V porovnaní s Litvou a Bulharskom je to síce menej, ale je to schodok, ktorý ešte nie je vyriešený," informoval ďalej Geier.

Deficit 130 miliónov eur vo financovaní vyraďovania V1 je podľa neho čiastka, ktorá bude potrebná potom, keď sa minú prostriedky z Národného jadrového fondu SR, aj potom, keď sa využije dodatočných 200 miliónov eur z EÚ, ktoré sú súčasťou strednodobého plánovania v Bruseli a boli prisľúbené Slovensku.

"Tých 130 miliónov je teda ešte otvorených, predstavujú riziko pre rozpočet EÚ," zdôraznil Geier s poznámkou, že jadrové zariadenia v Ignaline a Kozloduji sú však ešte finančne komplikovanejšie.

Proces je vraj dobre premyslený

"Na Slovensku - v Jaslovských Bohuniciach som sa stretol s maximálnou technickou a organizačnou úrovňou manažmentu, ktorý presne vie, čo chce. Na základe dokumentov, ktoré sme mali možnosť si prehliadnuť, je vidieť, že proces je premyslený od A do Z. Na základe týchto skúseností vzniká zároveň určitý model, ako to bude vyzerať s uzatváraním ďalších takýchto jadrových kapacít v Európe, ktorých je niekoľko desiatok. Štáty EÚ budú určite požadovať, aby sa Európa nejakým spôsobom a z rôznych dôvodov na vyraďovaní ich zariadení podieľala," dodal člen delegácie EP Vojtech Mynář.

Delegácia EP pod vedením poslanca EP Jensa Geiera navštívila počas svojej zisťovacej misie jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice, stretla sa s ministrom hospodárstva SR Tomášom Malatinským a poslancami Národnej rady SR.

Premiér žiadal viac peňazí na odstavenie atómovky ešte v apríli minulého roka. Istú čiastku sme dostali, ale stále je to málo. Viac v reportáži.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy