Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Richarda mala zasiahnuť elektrina. Vedenia sa však nedotkol
Zdielať na

Richarda mala zasiahnuť elektrina. Vedenia sa však nedotkol

TREBEĽOVCE / Mladý cyklista sa bol previesť na bicykli medzi obcami Rátka a Trebeľovce v Lučeneckom okrese. Počas cykloprechádzky, keď prechádzal popod vedenie elektrického napätia, ho potriasol prúd.

"Zrazu začalo hrýzť. Najprv v stehne, potom v ľavej ruke a v záhlaví," hovorí Richard. Cyklista si nevedel predstaviť, čo tento záhadný a zároveň nepríjemný pocit mohol vyvolať. "Po prvé mi napadlo, že ma niečo poštípalo, aj som skoro zletel z bicykla," hovorí Richard.

Na bicykli pod vedením, potriasol ho prúd

Po krátkom rozmýšľaní sa mu však aj toto vysvetlenie zdalo byť absurdné. Preto sa viac rozhliadol po okolí. Až potom zistil, čo hryzenie pokožky na stehne a na ruke mohlo spôsobiť. "Keď to neprestávalo, tak som si to uvedomil, že to bolo elektrické napätie," tvrdí RIchard.

A mal pravdu! Tento jav, ktorý človek cíti ako keby ho triasol elektrický prúd sa vyskytuje pod vysokým vedením. Každý človek ho cíti inak. Vo svete existuje niekoľko štúdií a vysvetlení ako tento jav vzniká. Štúdie uvádzajú, že tento jav nie je pre človeka škodlivý. "Meranie preukázalo, že vodiče sú umiestnené v dostatočnej výške nad komunikáciou v súlade s projektom a platnou legislatívou," uviedol Norbert Deák zo Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave.

Ľudia si už zvykli

Ľudia, ktorí popod tieto vedenia prechádzajú často, si už aj zvykli. Trasenie cítia, ak pod prechádzajú na bicykli. "Cítiť také vibrovanie. Tu ako prechádzate ten kopček, tam do tej rovinky, ako idete," hovorí ďalší cyklista Silvester Berka. "Jeho vnímanie je individuálne, pričom podľa dostupnej odbornej literatúry a známych informácií nie je pre zdravie obyvateľstva nebezpečný a škodlivý," dodáva Deák.

"Trošku taký pocit z toho strachu, dosť nízko sú tie drôty," dodáva Berka. Vedenie ktoré je medzi Rátkou a Trebeľovcami v Lučeneckom okrese sme dali premerať odborníkom. Tí tvrdia, že je tu všetko v poriadku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy