Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poslanecké šibi-ryby. Vinše, šibačka, oblievačka a šunka
Zdielať na

Poslanecké šibi-ryby. Vinše, šibačka, oblievačka a šunka

BRATISLAVA / Aj politici sú ľudia a aj oni oslavujú Veľkú noc tak, ako sa patrí. Zistili sme, že dodržiavajú tradičné veľkonočné zvyky - vinšujú, oblievajú, dokonca maľujú vajíčka...A radi si v tomto období pochutnávajú na rovnakých jedlách ako ľud pospolitý.

Vysvätí sa a potom sa zje

"Sa zoberie veľký 10 litrový plechový kýbel plný studenej vody a tým sa oblievajú dievčatá, aby boli čerstvé po celý rok," hovorí poslanec SaS Jozef Kollár. Na východe nesmie chýbať tradičná paska - košík s dobrotami.

"Plnka, vajíčka, klobása a to sa ide do kostola vysvätiť, celý deň sa postí a potom sa všetci natešení tešia, ako to svätené jedlo budú spolu papať," dodáva Kollár.

U Kaníka je to mišung

"Najprv sa modlí, potom oblieva, šibe...najprv to boli sladkosti, potom nejaký alkohol," priznáva zase poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. "Na veľkonočný pondelok je oblievačka. Mamičku, dcérku, babku," vymenúva poslenec Smer-SD  Ján Podmanický.

"Chodili sme po všetkých spolužiakoch a spolužiačkách po bratislavskej Petržalke," spomína  poslanec SaS Martin Chren. A niekde toho bude z každého rožku trošku. "Ja som Gemerčan. Moja mama je z Humenného, otec z Oravy, takže u nás sa tie tradície premiešali. U nás je aj hrudka, údené, chren," dodáva poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy