Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľká noc ako kedysi. Na Slovensku chýbali šibači
Zdielať na

Veľká noc ako kedysi. Na Slovensku chýbali šibači

SLOVENSKO / V niektorých kútoch Slovenska v minulosti chýbali na Veľkú noc šibači. Bolo to najmä vtedy, keď chlapi utekali za prácou a lepším zárobkom do Ameriky. Ako to kedysi vyzeralo si pripomenuli v dedinke Lúčka pri Lipanoch vďaka miestnym divadelným ochotníkom.

Šibači boli ohrozený druh

Veľkú noc si už dnes bez tradičnej šibačky ani nevieme predstaviť, no kedysi to na niektorých slovenských dedinách bola ohrozená tradícia. A šibači doslova ohrozený druh.

Nedostatok práce a prázdny hrniec vyhnali za zárobkami nejedného muža za veľkú mláku. Do vysnívanej Ameriky vtedy putovali celé partie slovenských robotníkov. Na domácu Veľkú noc a šibačku si mnohí slovenskí chlapi spomínali akurát tak v americkej krčme a skôr narodené dievčiny si na to živo pamätajú.

Cesta im trvala aj dva mesiace

"Ženy zostávali doma a trápili sa," hovorí obyvateľka Lúčky. "Každý sa sťažuje, že tá doba bola veľmi ťažká, že bola kríza," dodáva režisér predstavenia Marek Kasina.

Dostať sa domov na sviatky, to nebolo ako dnes. Chlapi cestovali vlakmi, loďou a pešo. Niekedy to trvalo aj viac ako dva mesiace.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy