Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prípad Ivany Boórovej zaujal aj britskú jurisdikciu
Zdielať na

Prípad Ivany Boórovej zaujal aj britskú jurisdikciu

ŠAMORÍN / Medzinárodný prcedens či krutá právna bitka? Takto označujú mnohí súdny proces Ivany Boórovej, ktorý na jeseň minulého roku sledovalo celé Slovensko. Postupne sa dostávajú na povrch skutočnosti, o ktorých sa doteraz muselo mlčať.

Do redakcie prišiel dokument, ktorý svedčí o obštrukciách, ktoré sa na súde v novembri minulého roka konali. Dokonca aj na internete. Je tam totiž časopis určený pre súdnu a právnickú verejnosť v Anglicku.

Nachádza sa tu taktiež časť rozsudku zo súdu Boórovcov, rovnako aj článok uznávaného právnika, ktorý komentuje dianie v súdnych laviciach.

Zneužívanie sa nikdy nedokázalo

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. 

To, že o prípade informovala verejnoprávna televízia, je do určitej miery zlom. Miestna sociálna služba SS je totiž terčom kritiky za stovky podobných káuz, ako je prípad Boórová. Táto téma je však podľa spravodajcu TV JOJ v Londýne Martina Krpača v krajine tabu. Slovenský reportér bol hosťom vysielania BBC One. VIAC TU.

Deti má v opatere stará mama

Na Slovensku zverejnenie prípadu Boórová vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí  Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku. A tak to zatiaľ aj ostane.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy