Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SPOVEĎ ZÚFALEJ MATKY. Deti k Ivane Boórovej nemôžu...
Zdielať na

SPOVEĎ ZÚFALEJ MATKY. Deti k Ivane Boórovej nemôžu...

ŠAMORÍN / Ivana Boorová je opäť na začiatku. Tvrdí, že tentoraz musí bojovať proti systému opäť. Teraz už ale nejde o krutosť britskej SS, ale slovenskú justíciu. Okresný súd v Dunajskej strede totiž zamietol jej žiadosť o dočasné zverenie detí do jej starostlivosti.

Psychológ: Deti potrebujú byť s matkou

Ivana Boórová ani jej manžel neboli ešte pozbavení rodičovských práv, ani v Anglicku a ani na Slovensku. Obaja sú teda ešte zákonnými zástupcami detí. Ivana Boórová si ihneď o príchode na Slovensko podala žiadosť na okresný súd v Dunajskej Strede o dočasné zverenie detí do starostlivosti, až kým neprebehne rozvodové konanie. Súd ale rozhodol, že žiadosť sa zamieta.

Z rozhodnutia súdu je prekvapený aj právny zástupca Ivany Boórovej, tak aj Marica Pirošíková, zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva. Súd vraj neprihliadol na to, čo tvrdí psychológ. Podľa toho deti potrebujú byť s matkou.

Zneužívanie sa nikdy nedokázalo

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. 

To, že o prípade informovala verejnoprávna televízia, je do určitej miery zlom. Miestna sociálna služba SS je totiž terčom kritiky za stovky podobných káuz, ako je prípad Boórová. Táto téma je však podľa spravodajcu TV JOJ v Londýne Martina Krpača v krajine tabu. Slovenský reportér bol hosťom vysielania BBC One. VIAC TU.

Deti má v opatere stará mama

Na Slovensku zverejnenie prípadu Boórová vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí  Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.A tak to zatiaľ aj ostane.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy