Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Snowboardista strhol lavínu. V mase snehu však nikoho nenašli
Zdielať na

Snowboardista strhol lavínu. V mase snehu však nikoho nenašli

POPRAD / Viac ako dve hodiny pátrali v utorok horskí záchranári po snowboardistovi, ktorý mal odtrhnúť lavínu pod Skalnatým Plesom. Podľa svedkov ho mala masa snehu zasypať. Profesionáli však nikoho nenašli.

Snowboardista mal lavínu odtrhnúť pod Francúzskou muldou. "Má šírku do 300 metrov, šírka odtrhu je možno 50 až 100 metrov, lebo to ide až za hranu a nános má výšku miestami až 2,5 metra," uviedol záchranár Horskej služby Michal Gerčák.

Po snowboardistovi ani stopy

Svedkovia údajne videli snowboardistu, ktorý lavínu odtrhol. Jeho výjazdovú stopa sa však nenašla. preto sa okamžite rozbehla záchranná akcia. Päť horských profesionálov a dva lavínové psy takmer dve hodiny pozorne prehľadávali terén. "Tie pachy dosť rýchlo mohli prestúpiť a v prípade, že by tam aj niekto bol, tak tie psy by to našli," hovorí záchranár Anton Suchý.

"Je pravdepodobné, že vylyžoval z tej lavíny, lebo už sa ozvali aj nejakí svedkovia, ale zatiaľ to nemáme potvrdené," dodáva Gerčák. Dosková lavína sa zastavila tesne vedľa zjazdovky. Dá sa teda predpokladať, že sa snowboardista po nej pustil dole.

V teréne nemal čo robiť

Podľa záchranárov "kaskadér" v tom teréne nemal čo robiť. "Lyžoval v teréne, kde hrozil pád lavíny a určite nemal ísť do tých miest," hovorí Gerčák. "V dnešnej dobe tí mladí, ktorí vidia tie freeridové filmy tak hneď chcú odskúšať ten freeride. Púšťajú sa do takých vecí, do akých by sa asi nemal," myslí si Suchý.

Táto lavína nebola jediná, ktorá vo Vysokých Tatrách v utorok padla. Na vine je oteplenie. Kým ráno platí lavínová dvojka, okolo obeda sa stupeň zvýši už na trojku. Na to by mali myslieť freerideri či skialpinisti. "Jednoznačne treba vyraziť skoro na túru a takisto sa skoro vrátiť. Doobeda byť už na mieste, kde nehrozí pád lavíny," dodal záchranár Michal Gerčák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/Juraj Husovský

Súvisiace články

Najčítanejšie správy