Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Lavína v Tatrách vzala život jednému turistovi, štyroch zranila
Zdielať na

Lavína v Tatrách vzala život jednému turistovi, štyroch zranila

POĽSKO, TATRY / V nedeľu krátko pred poludním v poľských Tatrách v oblasti Morského oka sa odtrhla lavína, ktorá zasypala piatich turistov, nachádzajúcich sa na turistickom chodníku. Dvom osobám sa podarilo spod lavíny vyslobodiť a tí následne privolali poľskú horskú službu TOPR.

Jeden mŕtvy, dvaja ťažko zranení

Na miesto okamžite vyrazili záchranári s vrtuľníkom a za pomoci sondy prehľadávali lavínovisko. Dvoch ťažko zranených mužov vrtuľník okamžite previezol do nemocnice v Zakopanom. Záchranári však už nedokázali pomôcť 30-ročnému Poliakovi z Varšavy, ktorý zraneniam na mieste podľahol. Dvoch ľahko zranených turistov odprevadili záchranári k Chate pri Morskom oku. 

U Poliakov dvojka, na Slovensku trojka

Podľa záchranárov je lavína jedným z najväčších nebezpečenstiev v horách počas zimy, šance na prežitie osôb sú zvyčajne malé. Najväčšie šance má zavalený človek do 15 minút po zasypaní, ale po prekročení polhodiny sú mizivé. V poľských Tatrách je momentálne pre silný odmäk vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva.

Na Slovensku je v Západných a Vysokých Tatrách vyhlásený už tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je tak možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby na Slovensku sú zvlásť nebezpečné severné, severozápadné a severovýchodné svahy, na ktorých je možný výskyt spontánnych lavín a splazov. V niektorých prípadoch je možné uvľnenie až stredne veľkých lavín. Počasie by sa však nemalo zlepšiť a tak sa podobný vývoj očakáva aj v najbližších dňoch.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy