Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Povodne, strašiak ľudí: 3. stupeň povodňovej aktivity
Zdielať na

Povodne, strašiak ľudí: 3. stupeň povodňovej aktivity

BRATISLAVA / Po dlhej a zasneženej zime konečne prišlo oteplenie, ale prinieslo so sebou aj zrážky. Radosť z toho nemajú vodiči. Na niektorých cestách sa jazdí ako s člnom na rieke. Nemenej nadšení sú aj poľnohospodári, ktorí počítajú škody a už teraz sa pripravujú na najhoršie. Ľudia sa zase boja stúpajúcich riek a zaplavených pivníc. Pre okresy Veľký Krtíš, Lučenec a Levice platí výstraha 2. stupňa pred povodňami.

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto či video. Ďakujeme!

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Hladina Ipľa neveští nič dobré

Aktuálne je najkomplikovanejšia situácia na Ipli. Jej hladina neveští nič dobré. Niektoré jej toky dosiahli už 3. stupeň povodňovej aktivity - konkrétne ide o Litavu v Plášťovciach a jej ďalších staniciach. Problémy však majú aj ľudia v okolí riek Rimana, na hornom Hrone a celom toku rieky Slaná.

Napätie rastie aj v obci Prša pri Fiľakove. Hladina stúpla aj v potoku Suchá, aj v kanáli. Starostka však verí, že protipovodňové aktivity mali zmysel a voda obec nevytopí.

Hrozilo vyliatie nádrže

Vo zvolenskej Slatine sa vyliala rieka a ohrozuje domy aj záhrady. Niektoré delia od vody už iba centimetre. Niektorí si už začali baliť cenné veci a odvážať preč. Medzi nimi aj domáce zvieratá. Ľudia sa boja, že sa zopakuje situácia spred štyroch rokov, kedy sa pod vodou ocitli domy po celej ulici.

Hasiči si prežili rušnú noc aj v Lehote pod Vtáčnikom. Na dedinu sa valili potoky vody - ochrániť dedinku mali dve nádrže, no aj tie sa naplnili a hrozilo ich vyliatie. Vodu teda čerpali celú noc. Dedinu napokon pred vodou ochránili.

Peniaze, peniaze, peniaze...

V Bratislave je takýchto zaliatých ciest plných výtlkov veľa. Na ich opravy sa zatiaľ minulo 40 000 eur a táto suma bude rásť. Voda postupne odhalí ďalšie a ďalšie nedostatky. "V najbližších dňoch mesto začne s opravou podmytých úsekov ciest," uviedla Daniela Rodinová, hovorkyňa bratislavského magistrátu. Najbližšie dni má opäť pršať, takže sa situácia vôbec nezlepší.

Hladina týchto riek bude stúpať...

Problém však predstavuje aj hladina rieky Morava. Do utorka by mala narásť o dva metre! Podľa hydrológov je však ochránená proti povodniam, preto neočakávajú komplikácie. Hoci zrážok má byť čoraz menej, očakáva sa stúpanie na vodných tokoch v oblasti Malých Karpát, na dolnej Myjave, dolnej Nitre, dolnom Ipli, dolnej Slanej a dolnom Hornáde.

Stav ostatných riek by sa mal pri najlepšom ustáliť. Také sú prognózy hydrológov na na najbližšie dni. "Stále bude relatívne veľké teplo, takže aj tam, kde boli vysoké hladiny vodných tokov, nemožno očakávať veľký pokles. Tie vzostupy budú veľmi pomalé," informoval hydrológ Michal Hazlinger.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy