Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hrozia povodne. Takto si zachránite svoj majetok
Zdielať na

Hrozia povodne. Takto si zachránite svoj majetok

SLOVENSKO / Odborníci radia, aby ste si autá premiestnili na kopce a cenné veci v domoch vyššie. Hrozia povodne a aj z malého potoka sa do pol hodiny môže stať divoký prúd, ktorý dokáže zaplaviť celú dedinu. Na väčšine územia Slovenska totiž výdatne prší a hladiny niektorých riek už dosiahli druhý stupeň povodňovej aktivity.

"Nemôžeme vylúčiť aj prekročenie druhého, možno tretieho povodňového stupňa v priebehu týchto dvoch dní. Je to dosť nebezpečná situácia...," uviedol hydrometeorológ Vlastimil Žáček. Mnohé hladiny vodných tokov naďalej stúpajú. Za nebezpečný stav riek môže dážď, ktorý prišiel po snehovej nádielke. Všetko sa začína topiť.

Veľké rieky nepredstavujú najväčšie nebezpečenstvo

Veľké rieky ako Dunaj či Morava v tomto nebudú najväčším nebezpečenstvom. Rizikové sú najmä menšie rieky a potoky. Na Hornej Nitre cez víkend intenzívne pršalo takmer 24 hodín a rapídne sa tam oteplilo.

Handlovka stúpla o pol metra

Najviac vody sa korytami riek začalo valiť po pol noci zo soboty na nedeľu. Rieka Handlovka stúpla o pol metra a vyhlásili na nej prvý stupeň povodňovej aktivity. Oveľa horšia situácia bola v Chalmovej. Tu stúpla hladina rieky Nitra o meter a od obeda tu platí druhý stupeň povodňovej aktivity.

Prievidzským rybárom komplikovala život aj voda valiaca sa z polí. Tá ohrozovala chatu aj chovný rybník. "U nás stúpla voda o nejakých 30 centimetrov. Snažíme sa to dať dole, aby nám to nevytopilo a nespojili sme sa s hlavným rybníkom," hovorí prievidzský rybár Adolf Hertl.

Predpovede hydrológov nie sú pozitívne ani na najbližšie hodiny. Hladiny mnohých riek by pre dážď mali aj naďalej rásť. Zrážky by mali pretrvávať aj počas pondelka najmä na južnej časti stredného a južnej časti západného Slovenska.

Takto si zachránite svoje veci

Pripraviť sa na povodne dá podľa odborníkov len minimálne. "Môžu si vyniesť veci na vyššie poschodia alebo opustiť nižšie položené miesta. Autá si môžu odniesť na vyvýšené miesta," dodal Žáček. Významným faktorom bude aj to, do akej miery sa oteplí. Čím viac bude topiaceho sa snehu, tým viac sa môže povodňová situácia zhoršovať.

Na povodí Ipľa 3. stupeň povodňovej aktivity

Na hydrologickej stanici Plášťovce - Litava na povodí Ipľa v pondelok ráno o 6:00 nameral Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hladinu zodpovedajúcu povodni, ktorá predstavuje tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Ústav nameral na 22 staniciach štátnej hydrologickej siete hladiny, ktoré zodpovedajú povodniam. "Hladinu s tretím stupňom povodňovej aktivity sme namerali na jednej stanici, na siedmich staniciach hladiny dosiahli druhý stupeň a na 14-tich staniciach prvý stupeň povodňovej aktivity, pričom najviac postihnutými oblasťami bolo povodie Ipľa a Nitry," uviedla hydrologička SHMÚ Danica Lešková s tým, že vzhľadom na predpokladané dnešné teploty štyri až osem stupňov Celzia a zrážky už len do päť milimetrov na postihnutom území predpokladá na tokoch ustálenosť až mierny vzostup hladín. "Na ostatných tokoch predpokladáme mierny vzostup vodných hladín," dodala.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy