Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzištátne osvojenia. Deti pošleme aj do Británie
Zdielať na

Medzištátne osvojenia. Deti pošleme aj do Británie

SLOVENSKO / Slovensko ide sprísniť systém medzištátnych osvojení. Ide o reakciu na medializované informácie v prípade Julky a Jojky, ktoré mali byť adoptované do Talianska za čudných okolností. Aj keď sa to nepotvrdilo, ministerstvo ide proces upravovať. Pozrite sa ako.

Porušenie zákona sa nezistilo

"Pozrela som si asi 4 spisy a pri tých spisoch bolo zrejmé, že úradníci pochybili a konali v rozpore s našou legislatívou ako aj s medzinárodným dohovorom," hovorí poslankyňa Lucia Nicholsonová. Kľúčovým úradom je pri adopciách do zahraničia centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Na jeseň minulého roku tam prebehol audit. Porušenie zákona sa podľa oficiálnych vyjadrení nezistilo. 

Pri tomto audite, ktorý nariadil minister práce, úradníci kontrolovali vlastne sami seba. Tvrdí poslankyňa Nicholsonová. Napriek tomu zmeny víta. Väčšina detí bola z našich detských domovov adoptovaná do Talianska. Zmluvy máme aj s Holandskom, Švédskom a troma ďalšími, ktoré ale záujem o naše deti nemajú. Ministerstvo chce ďalej robiť veci inak.

Medzištátna až po tej Slovenskej

"V záujme zintenzívnenia komunikácie do budúcna, celého systému, zdieľania informácií o slovenských deťoch až po ich dovŕšenie 18ho veku života tak, ako to ukladá medzištátny dohovor o medzištátnych osvojeniach," povedal hovorca MPSVaR Michal Stuška.

Rozšíri sa aj zoznam krajín, kam deti budeme posielať. Začiatkom marca rozbehne Slovensko rokovania v rámci celej Európskej únie. Podarilo sa nám už aj zistiť, ktoré krajiny budú azda najviac v hľadáčiku ministerstva. Malo by to byť Nemecko, Francúzsko a paradoxne Veľká Británia.

V každom prípade medzištátna adopcia by mala nasledovať až po tom, čo o dieťa nikto neprejaví záujem doma na Slovensku.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy