Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Talianske adopcie. Rokovanie o tom, kde a ako končia naše deti
Zdielať na

Talianske adopcie. Rokovanie o tom, kde a ako končia naše deti

RÍM / Slovensko otvára Pandorinu skrinku. Chce sa totiž dozvedieť viac o osudoch detí zo slovenských detských domovov, ktoré adoptovali do Talianska. V desiatkach prípadov sú ich spisy vyložene odfláknuté, o ďalších Úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže nič nevie. V Ríme začali rokovania, ktoré majú tieto prípady objasniť.

Jednanie trvalo 9 hodín

"Cieľom je informovať sa o všetkých dostupných zdrojoch priamo na mieste, tak aby sa vyvrátili všetky pochybnosti o osude detí," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Jednanie talianskej komisie pre osvojovanie detí a slovenského centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí prebiehalo priamo v centre Ríma už od desiatej hodiny.

Rokovanie trvalo dlhých deväť hodín a bolo veľmi vyčerpávajúce. "Sme prišli so sumárom informácií, ktoré sme si potrebovali vyriešiť. Informácie, ktoré sa týkali spolupráce, kooperácie, ďalšieho fungovania, ale zároveň aj informácie, ktoré boli medializované," uviedla riaditeľka centra Andrea Cisárová.

Najznámejší prípad z Talianska. Julka a Jolka

Najznámejším prípadom adopcie detí do Talianska je prípad Julka a Jolka. Slovensko o nich nemá prakticky žiadne správy. Každoročné reporty sú okopírované jeden od druhého. A takýchto prípadov sú desiatky, možno aj stovky. Do Talianska len v posledných rokoch odišlo 400 detí. Je to adopčná veľmoc. "V tomto momente stále trvajú rokovania, to znamená, že sa nebudeme vyjadrovať," uviedla Cisárová.

Slovensko však chce vedieť, čo sa s deťmi deje. Ako sa majú až do dospelosti. A o deťoch adopčnej agentúry, ktorej vzali licenciu, nevie nikto nič. "Agentúra bola súkromná a jednoducho komisia pre medzištátne adopcie sa rozhodla, že licencia bude odňatá. Bližšie dôvody nám nešpecifikovali," dodala Cisárová.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy