Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sneh sa pomaly topí. Hrozia nám povodne?
Zdielať na

Sneh sa pomaly topí. Hrozia nám povodne?

Hoci predpovede hovorili niečo iné, ďalšej snehovej nádielky sme sa na celom Slovensku nedočkali. Dokonca sa zdá, že pomaly začne miznúť. A tak sa dá obrazne povedať, že kým v posledných dňoch sme sa brodili v snehu, už onedlho sa možno budeme topiť vo vode. Stačí sa pozrieť na chodníky a na cesty.

Sneh sa odvážať nebude

Pri plusových teplotách sa postupne na chodníkoch a cestách začne sneh topiť a  vytvárať obrovské mláky vody. Ak sa pridá ešte dážď situácia môže byť dramatická.

V Bratislave za posledné dni napadlo 14 centimetrov snehu, najviac nasnežilo na strednom Slovensku, až pol metra a nie je vylúčené, že snežiť v strednej časti uzemia bude aj ďalej. V hlavom meste sa sneh z ulíc a okrajov ciest odvážať zatiaľ nebude. V prípade, že by veľké množstvo snehu zatarasilo okraje ciest, alebo by komplikovalo vchod do budov, Staré Mesto zabezpečí jeho odvoz.

Pozor na kanály

"Príde auto, naloži sneh na auto a to sa odvezie z mesta," opisuje hovorca bratislavského Starého Mesta Tomáš Halán. Za obrovské mláky na cestách, parkoviskách a chodníkoch môžu často aj ľudia.

Pri odpratávaní snehu by ste mali dávať pozor, aby ste nezasypali kanály a nevytvorili zátarasy cez ktoré nebude odtekať voda. "Pri veľkom množstve vody kanály nestíhajú odvádzať vodu,"  opisuje hydrometeorológ Michal Hazlinger.

Snehová nádielka do Humenného nielenže nedorazila, ale ľudia sa namiesto toho zobudili do daždivého rána. A aby vody náhodou nebolo málo, začal sa topiť aj ten sneh, ktorý tu už bol. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal prvý stupeň hydrologickej výstrahy, ktorá varuje pred povodňami. Platí pre Košice-okolie - Hornád a pre Humenné do dnešného večera do 19:00.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy