Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Cestujúci vystúpili, solili horský prechod Soroška
Zdielať na

Cestujúci vystúpili, solili horský prechod Soroška

Horský priechod Soroška medzi Košicami a Rožňavou bol v oboch smeroch neprejazdný! Cesty sú totiž kompletne pokryté ľadom. Od rána tu došlo k dvom nehodám, obe pritom spôsobili už odstavené a brzdiace vozidlá. Do kamiónov tu vpálilo sypacie vozidlo a z opačného smeru dokonca brzdiaci autobus. Soľ na cestu hádzali ručne cestujúci aj vodiči...

Boli ste pri tom? Pošlite nám foto či video. Ďakujeme!

Soroška kompletne pod ľadom a s kolónami

Podľa informácie rožňavského dispečingu Správy ciest Košického kraja je priechod Soroška neprejazdný od 6:30. "Chaos je tu od siedmej hodiny ráno, kedy sa šmykla pred Soroškou cisterna s 25 tonami lepidla. Tá tu stojí doslova na brzdách, kvôli neuveriteľne šmykľavej vozovke. Keď ale prichádzalo posýpacie auto, narazilo kvôli ľadu do odstaveného kamióna," informovala priamo z miesta nehôd Martina Molčanová.

"Len tri metre odtiaľ zase smeroval na Rožňavu autobus, ktorého vodič keď videl, aká je situácia, tiež okamžite zastavil aj s 20 cestujúcimi. No šmykľavá cesta ho doslova posúvala smerom k ďalšiemu odstavenému kamiónu a nasledovala zrážka."

Cesty posýpali cestujúci a vodiči

Horský priechod Soroška je odstavený pritom už od šiestej hodiny ráno. Na mieste zasahujú hasiči z Rožňavy aj Moldavy a odtiaľ boli vyslané ďalšie posýpacie vozy. Podľa Martiny Molčanovej dokonca samotní vodiči a cestujúci z odstavených vozidiel vystupovali a ručne či s lopatami posýpali soľou cesty. "Cestári tu boli neschopní cesty dostať do poriadku," sťažovali sa.

Hasiči sa museli pripútať o strom!

"Smiešne bolo, že cestári neboli schopní naštartovať svoje posýpacie vozidlo, teraz sa snažia dostať ho do pohybu cez štartovacie káble. Nebyť obecného traktora, autobus by nikto nevytiahol. Dokonca hasičom sa tak šmýkalo, že sa museli pripútať o strom a aj tak autobus nevytiahli," popisuje ďalej situáciu na Soroške Molčanová.

Podľa nej sa kolóny tvoria od Sorošky až k Rožňave a merajú okolo 6 kilometrov. "V opačnom smere na Košice ani nevieme, lebo sa tam nedá dostať. Zranení nebol našťastie nikto. Čo sa ale napríklad cestujúcich autobusu týka, tí vystúpili a idú pešo."

Kaša snehu v okrese Spišská Nová Ves

Čerstvý sneh je aj na cestách v okrese Spišská Nová Ves. "Situácia nie je dobrá, na cestách po posype je kašovitá vrstva snehu hrúbky 3 až 5 cm a na horskom priechode Grajnár dosahuje do 10 centimetrov. Skoro ráno mali problémy v kopcoch najmä autobusy. Teraz už je situácia stabilizovaná a všetky cesty sú zjazdné. Stále však husto sneží," informoval ráno dispečer Jozef Gánovský. Dodal, že vodiči im zatiaľ nehlásili vážne problémy.

V okrese Košice-okolie, najmä v horských oblastiach, je na cestách vrstva čerstvého snehu. Na dolnom a južnom Zemplíne sú všetky cesty zjazdné a mokré.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy