Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Odkaz opozície Ficovi. Radšej zlepenec, ako totalitu jednej strany
Zdielať na

Odkaz opozície Ficovi. Radšej zlepenec, ako totalitu jednej strany

Premiér Robert Fico považuje návrh opozície na obžalobu prezidenta za nevymenovanie Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora za ohrozenie štátnosti. Tieto slová dnes neostali bez odozvy. Opozícia v reakcii hovorila o mafii a totalite.

Fico sa vraj bojí

Radšej zlepenec, ako totalitu jednej strany, reagoval predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík na stredajšie vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorého vyrušuje, že zlepenec je opäť pohromade. "Robert Fico má strach. Je zbabelec, vyhýba sa priamym súbojom. Nereaguje na argumenty a radšej utečie," konštatoval na tlačovej besede Sulík.

Slovenskú štátnosť podľa jeho slov neohrozuje zápas opozície o spravodlivosť, ale to, že 18 mesiacov nie je vymenovaný generálny prokurátor. "Za to máme mafiu v súdnictve a na prokuratúre. Našu štátnosť ohrozuje aj upadajúca ekonomika, rastúca nezamestnanosť, a to, že ľudia sú znechutení z pomerov v tomto štáte. Keď to mám zhrnúť, najväčším ohrozením štátnosti je Robert Fico," poznamenal líder liberálov.

Štátnosť má ohrozovať Smer

O ohrozovaní štátnosti opozíciou rád hovoril aj expremiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar, pripomenul predseda strany Most-Híd Béla Bugár. "Štátnosť a charakter štátu, parlamentnú demokraciu dnes ohrozuje strana Smer-SD," konštatoval. Podľa neho nie zlepenec, ale starý Fico je späť. Zdôraznil, že žiadna strana ani politik nemajú právo hovoriť, že "ja som štát, a ostatní nie". "Ani vtedy, keď má parlamentnú väčšinu,“ dodal Bugár s tým, že Mečiarov výrok - je po voľbách, zvykajte si, je späť. Predseda Mostu-Híd zdôraznil, že nejde len o osobu Jozefa Čentéša, ale o podstatu charakteru štátu a parlamentnej demokracie.

Ak Smer-SD zablokuje mimoriadnu schôdzu k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, tak podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša potvrdí, že dôvody prezidenta Ivana Gašparoviča pre takýto krok sú neobhájiteľné. "Ak by boli obhájiteľné, tak by to v parlamente vysvetlili," uviedol Frešo. Upozornil, že prezidentov postup spochybňujú ústavní právnici a neobhajujú ho ani prokurátori. Fica Frešo vyzval vrátiť sa z kratšej cesty, Smer-SD by mal v parlamente umožniť "poriadnu chlapskú diskusiu", na ktorej by si poslanci s hlavou štátu vysvetlili, či sú, alebo nie sú dôvody na nevymenovanie Čentéša do funkcie.

Figeľ hovorí o pokuse ovládnuť štát

"Smer-SD by nemal svoje počínanie stotožňovať so štátom. Nepotrebujeme ďalší valec zo Súmračnej," podotkol predseda KDH Ján Figeľ. Najväčšou oslavou štátnosti je podľa neho rešpektovanie ústavy. "To, čo predvádza Smer-SD, je úsilie o totálne ovládnutie štátu," dodal. Líder KDH vyzýva prezidenta, aby prišiel do parlamentu, argumentoval a zdôvodnil svoje kroky, keďže viac ako 18 mesiacov neobsadená stolička generálneho prokurátora je jednou z najdôležitejších vnútropolitických tém dneška, upozornil Figeľ.

Opozičná fraška, myslí si premiér

Kroky opozície po nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora podľa premiéra Robert Fica prerástli do útokov na štátnosť. "Opozičná fraška s voľbou generálneho prokurátora musí skončiť veľmi rýchlo, lebo už to nie je len obyčajná fraška, ale je to konanie, kedy sa začína napádať štátnosť," vyhlásil predseda vlády po stredajšom rokovaní vlády.

"Veľmi nás vyrušuje, že je opäť dohromady zlepenec. Najskôr Ľudová platforma intenzívne pracovala na tom, aby sa zbavila pána Sulíka a dnes pod jeho velením idú do krokov, ktoré nemajú žiadne legálne opodstatnenia," povedal Fico. Opozíciu požiadal, aby nešírila chaos a nepokračovala v destabilizácii Slovenska. Jediné, čo podľa neho opozícia vie, je robiť za každú cenu zle.

Podľa predsedu vlády Národná rada SR nemá žiadnu prekážku, aby vo veci konala, a aby na najbližšej schôdzi, ak budú predložení kandidáti, bol zvolený kandidát na generálneho prokurátora. Počkajú však v prípade, že ústavný súd predbežným opatrením zastaví voľbu, ako to žiada Čentéš.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy