Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentove dôvody nevymenovať Čentéša neobstoja, tvrdí právnik
Zdielať na

Prezidentove dôvody nevymenovať Čentéša neobstoja, tvrdí právnik

Nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora na základe dôvodov, ktoré zverejnil prezident Ivan Gašparovič, nie je správne. Myslí si to ústavný právnik a bývalý sudca Ústavného súdu ČSFR Peter Kresák.

"Nepokladám ich za dôvody, ktoré by oprávňovali v zmysle rozhodnutia ústavného súdu prezidenta nevymenovať pána Čentéša do funkcie generálneho prokurátora," povedal . Podľa jeho slov je to preto, že sa dotýkajú konania Národnej rady, nie osoby Čentéša.

Aj prezident mal zlyhania

"Jediný argument, ktorý sa vzťahuje na osobu pána Čentéša, je tzv. skartovanie dokumentov, ktoré ale už bolo viackrát označené za ľudské zlyhanie. Keby sa pozrel pán prezident do svojej histórie, tak by takýchto vlastných zlyhaní videl oveľa viac," uviedol Kresák s tým, že si nemyslí, že odvolávanie sa na jedno pochybenie je takým vážnym dôvodom.

Čentéša majú uznávať aj odborníci

Ústavný právnik v súvislosti s nevymenovaním Čentéša upozornil na jeho postavenie na univerzite či medzi odborníkmi. "Pohybujem sa v akademických kruhoch a musím povedať, že pán Čentéš je na právnickej fakulte hodnotený akademickou agentúrou ako najproduktívnejší a najuznávanejší odborník. Teší sa vážnosti v akademických kruhoch, ale aj odbornej verejnosti. Takúto osobu nevymenovať do funkcie na základe dôvodov, ktoré odzneli, nepokladám za správne," skonštatoval Kresák.

Podľa neho už podobnú situáciu Slovensko zažilo, keď neúspešný kandidát na predsedu Najvyššieho súdu SR napadol voľbu a ústavným súdom bola pozastavená. Ako však dodal, nemáme v histórii precedens, že by ústavný súd zrušil rozhodnutie prezidenta. "Viem si predstaviť, že by sa vyjadril istým spôsobom, ktorým by hodnotil toto rozhodnutie ako nesúladné s jeho výkladom Ústavy SR, ale toto by som predbehol. Takáto teoretická možnosť tu je," ozrejmil.

Uspeje Čentéš so sťažnosťou?

Ak by ústavný súd takto rozhodol, potom by malo byť povinnosťou prezidenta, aby svoje rozhodnutie zmenil, myslí si Kresák. "To by bol ústavný stav za tejto situácie," dodal s tým, že ak by to v takom prípade hlava štátu odmietla urobiť, asi by sa nevyhla konštatácii, že úmyselne porušuje Ústavu. To, či by Jozef Čentéš mohol so svojou ústavnou sťažnosťou uspieť, nechcel bývalý sudca federatívneho ústavného súdu komentovať. "Bola by to špekulácia, samozrejme, možné je všetko," uzavrel.

Prezident SR Ivan Gašparovič oznámil minulý týždeň predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi, že zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na funkciu generálneho prokurátora nevymenuje. Čentéša zvolil parlament za kandidáta na generálneho prokurátora 17. júna 2011.  Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách. Hlava štátu argumentuje, že pre voľby generálneho prokurátora bolo na ústavných súd podaných viacero oznámení.

Prezidentov krok vyvolal nevôľu opozície, chce ho preto obžalovať, viac v reportáži Slávky Jankovičovej.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy