Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obžaloba prezidenta! Gašparovič sa má vyspovedať, plánuje opozícia
Zdielať na

Obžaloba prezidenta! Gašparovič sa má vyspovedať, plánuje opozícia

Štyri opozičné strany KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS chcú zvolať mimoriadnu schôdzu. Na nej by mal prezident Ivan Gašparovič vysvetľovať prečo nevymenoval na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Opozícia zároveň vyzvala Ústavný súd aby prednostne riešil Čentéšovu sťažnosť a naďalej zbiera podpisy na podanie obžaloby proti prezidentovi za úmyselné porušenie ústavy.

Gašparovič hanbou Slovenska

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka prezident je hanbou našej krajiny. Za výdatnej pomoci Smeru vracia Slovensko do 90-tych rokov. Podľa neho ide o návrat arogancie moci. „Opozícia musí konať a využiť všetky možnosti, ktoré má, aby zamedzila takémuto konaniu,“ povedal, pričom ocenil, že sa opozičné strany dohodli na návrhu podať obžalobu na prezidenta.

Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára prekvapuje postoj šéfa parlamentu Pavla Pašku, ktorý neobhajuje NR SR. „Voľba Čentéša anulovaná nebola. Ústavný súd nepovedal, že tá voľba nebola správna. Preto je na mieste zvolanie mimoriadnej schôdze,“ uviedol.

Spojená opozícia? Radosť

Líder SDKÚ-DS Pavol Frešo poukázal na fakt, že opozícia sa dokáže spojiť, keď sa republika vracia do čias mečiarizmu. „Dokážeme zápasiť. Smeru sa bude proti zjednotenej opozícii bojovať ťažko. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť. Vytiahneme všetky zbrane a zastaneme sa demokracie na Slovensku,“

Prezident Gašparovič oznámil predsedovi Národnej rady Paškovi 2. januára, že zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na funkciu generálneho prokurátora nevymenuje.

Čentéša zvolil parlament za kandidáta na generálneho prokurátora 17. júna 2011. Prezidentovo odôvodnenie nevymenovania má deväť strán, Gašparovič v nich cituje výroky politikov, ktoré k tajnej voľbe vyslovili v rôznych médiách. Hlava štátu argumentuje, že pre voľby generálneho prokurátora bolo na ústavný súd podaných viacero oznámení.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy