Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvé chvíle doma. Rodičia s Rebekou utekali ako kriminálnici
Zdielať na

Prvé chvíle doma. Rodičia s Rebekou utekali ako kriminálnici

Na Slovensko pricestovali v tajnosti a s jediným kufrom. Podľa vlastných slov sa pritom cítili ako kriminálnici. Prečo? Pretože britská SS si brúsila zuby na ich malú trojmesačnú dcérku Rebeku. Po očkovaní jej totiž našli zlomenú kľúčnu kosť. A chystal sa proces, pri ktorom by s dcérkou zrejme už spoločné Vianoce nestrávili...

Telefón rozbil, aby ho nelokalizovali

"Doslova sme utekali ako poslední kriminálnici," hovorí matka Slávka. "Dostal som informáciu, že môj telefón bude lokalizovaný, ak sa do pol hodiny nedostavíme na súd. Zobral som telefón a som ho vlastne rozbil," popisuje minúty pred definitívnym rozhodnutím utiecť z Anglicka otec Rebeky Peter.

Rodičov zrejme čakali uplakané Vianoce v Británii. Na súde totiž strávili niekoľko dní a pred súdom v Oxforde na nich dokonca číhali policajti. Ozbrojení muži v uniformách rodinu nechceli pustiť s dieťaťom preč. Všetko nasvedčovalo tomu, že o Rebeku prídu. Nasledoval teda útek.

Dúfame, že sa nás Slovensko zastane

Rodina je však jednou z tých, ktorých čakal šťastný koniec. Po stovkách kilometrov na úteku sa konečne cítia v bezpečí. Uchýlili sa u najbližších príbuzných. Stále majú obavy. "Schopní sú všetkého, to už sme videli," obáva sa Slávka. "Dúfam teda, že nás nevydajú späť do Anglicka. A že sa nás zastane Slovenská republika," hovorí Peter. "Myslím si, že by týrané dieťa vyzeralo inak ako dieťa, ktoré je zdravé, krásne a rado sa smeje."

Podľa riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrey Cisárovej treba okamžite kontaktovať slovenskú sociálku. Tá sa má v prípade záujmu anglického súdu zastať občanov Slovenska. Rodina teda podľa oficiálneho stanoviska spadá pod jurisdikciu Slovenska.

Treba ešte jeden krok...

Rebeka sa však narodila v Anglicku a jej rodičia nie sú manželia. Potrebný je preto ešte jeden krok. "V prípade, že nemajú upravený vzťah k svojmu dieťatku, to znamená ani jednému z nich nie je dieťa zverené, je potrebné, aby dali takýto návrh na súd," informovala Cisárová.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

Súvisiace články