Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Boj o Rebeku. Slovenská rodina na úteku pred britskou SS
Zdielať na

Boj o Rebeku. Slovenská rodina na úteku pred britskou SS

Televízia JOJ je pri ďalšom prípade, v ktorom slovenské rodiny bojujú o svoje deti s britskou sociálkou. Tejto rodine sa v poslednej chvíli podarilo vyhnúť tomu, aby jej bolo bez relevantného dôvodu odobraté bábätko. Malá Rebeka a jej rodičia prežili dva najťažšie dni svojho života.

Social servise dieťa zoberie aj za zlomeninu

Ani nie štvormesačná Rebeka strávila päť dní v nemocnici, vo štvrtok však už trávila celý deň na chodbe súdu. Rodina prišla do nemocnice s tým, že dieťa plače pri pohybe rukou. Zistilo sa, že má zlomenú kľúčnu kosť. Podľa rodiny sa tak stalo pri očkovaní, ktoré ešte v ten istý deň podstúpili.

Na súde rodič miesto nedostane

Zakázali im opustiť nemocnicu. Ani v tedy ešte rodičia Rebeky netušili, čo sa naozaj deje. Nepripúšťali si, že by im niekto mohol zobrať dieťa len tak, až kým neprišli na súd. "Náš právnik bol strašný, bol naozaj strašný, keď to tak môžem povedať. My sme sa vlastne na súde nemohli ani vyjadriť. Nemohli sme povedať nič, právnik nás zahriakol, keď sme sa chceli ozvať," komentovala zhrozená mamička Slávka.

Na súde sa objavila aj riaditeľka slovenského Centra pre ochranu detí Andrea Cisárová. Jej žiadosť o vstup do procesu zaevidovali, ale poslali ju preč. Toto všetko sa stalo do štvrtka, súd mal následne pokračovať.

Útek pred britskou SS

Sudca jednoznačne povedal, že si rodičia môžu Rebeku zobrať domov. Napriek tomu, ich pri súde zastavili ozbrojení policajti s otázkou, ako je možné, že si berú dcéru. 

Na druhý deň ráno rodina pod obrovským tlakom urobila rozhodnutie, že v Británii neostane a odíde na Slovensko. Toto rozhodnutie podporil aj právnik, ktorý sa venujte tejto problematike. "Anglické úrady môžu telefonovať na Slovensko a rozprávať, aká je tá rodina hrozná, ale musia nechať slovenské úrady, nech to vyhodnotia," povedal Ian Josephs. Pár minút po tom, ako rodina odišla, prišla do ich domu sociálka s jasným úmyslom odobrať dieťa...

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy