Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Deti Ivany Boórovej sa môžu vrátiť domov. Až po Vianociach...
Zdielať na

Deti Ivany Boórovej sa môžu vrátiť domov. Až po Vianociach...

Skvelá správa pre Martinka a Samka. I keď... Kráľovský súd v Londýne rozhodol, že deti Ivany Boórovej sa vrátia späť na Slovensko. Je to výsledok odročeného pojednávania, ktoré začalo dnes predpoludním nášho času. Britská strana sa však ešte môže odvolať...

Vianoce nestihnú

"Do 4. januára budú deti späť na Slovensku," tak znelo rozhodnutie sudcu kráľovského súdu v Londýne. Ivana Boórová a babka chlapcov Eleonóra sa však podľa reportéra Martina Krpača obávajú, že britská strana použije bežnú prax - v prípade sa odvolá. To by mohlo výrazne oddialiť návrat Martinka a Samka domov. 

"Deti budú zverené starej matke. Nie je vylúčené, že sociálny úrad vo Veľkej Británii sa odvolá na Najvyšší súd. Jeho šance na výhru sú však malé," píše sa v oficiálnom vyhlásení slovenskej diplomacie.

Britský Social Service (SS) odobral Martinka a Samka pre podozrenie z týrania. To sa však nepotvrdilo. Ivana Boórová a jej mama Eleonóra však o deti bojovala vyše dva roky! S chybným lekárskym posudkom, britskými úradmi, nečinnosťou slovenských orgánov...

... po prebudení úradov

Po tom, ako sa o prípad začali zaujímať reportéri televízie JOJ, zmenil sa aj ich postoj. Pomohla aj nová šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrea Cisárová. "Akokoľvek rozhodnete, prosím vás v mene Slovenskej republiky, nech je to v prospech Martina a Samuela," povedala ešte na začiatku obnoveného súdneho pojednávania.

Do prípadu sa po diplomatickej linke vložil aj minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Ten na nezrovnalosti v prípade upozornil aj svojho rezortného partnera Williama Haguea. VIAC TU.

"Prioritou je, aby občania dodržiavali zákony krajiny, v ktorej sa rozhodli žiť, ale zároveň nemôžu byť ich práva zneužívané, pretože sú cudzincami," vyhlásil Lajčák.

SS a biznis? Je to možné!

Nad britským sociálnym systémom stále ostáva visieť množstvo otáznikov. Podľa poslanca Johna Hemminga je neprávom adoptovaných tisíc detí ročne. "Niekedy im stačí aj malichernosť preto, aby zobrali deti." 

Niečo podobné sa stalo aj Veronike Čonkovej. Prípad jej piatich odobratých detí ale ešte nebol až tak ďaleko, ako prípad Boórová. A tak dostala svoje deti späť, potom, ako sa o prípad začal zaujímať reportér TV JOJ Martin Krpač. VIAC TU.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

archív Ivany Boórovej

Súvisiace články

Najčítanejšie správy