Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
EXKLUZÍVNE. Briti to vzdali, Martinko a Samuel idú domov!
Zdielať na

EXKLUZÍVNE. Briti to vzdali, Martinko a Samuel idú domov!

Z Anglicka prišla dobrá správa! Týka sa prípadu Ivany Boórovej a jej matky Eleonóry. Tie už viac ako dva roky bojujú o návrat Martinka a Samuela späť do rodiny. A to potom, ako im ich po vymyslených obvineniach zobral britský SS. Ten sa vzdal odvolania voči rozhodnutiu súdu!

Čierny scenár padol!

"Do 4. januára budú deti späť na Slovensku,"  tak znelo rozhodnutie sudcu kráľovského súdu v Londýne. Ivana Boórová a babka chlapcov Eleonóra sa však obávali, že britská strana použije bežnú prax - v prípade sa odvolá. To by mohlo výrazne oddialiť návrat Martinka a Samka domov.

Čierny scenár sa však, našťastie, nekoná. "Úrady rozposlali všetkým stranám sporu správu, podľa ktorej sa vzdávajú odvolania na vyššie súdne inštancie," informuje reportér Martin Krpač. V správe má stáť, že záujmy detí sú pre úrady prvoradou záležitosťou. "Týmto sa celý prípad uzatvára a prebehne celý tranzičný plán. najneskôr 4. januára budú deti doma," komentuje veľvyslanec Slovenska v Británii Miroslav Wlachovský.

Zvyknú si. Rýchlo, ubezpečuje diplomacia

Deti tak budú zverené starej matke. Slovensko je pripravené na ich návrat.  Rezort diplomacie ubezpečuje Britov, že zabezpečí, aby sa chlapci doma veľmi rýchlo etablovali.

"Prioritou je, aby občania dodržiavali zákony krajiny, v ktorej sa rozhodli žiť, ale zároveň nemôžu byť ich práva zneužívané, pretože sú cudzincami," vyhlásil minister Miroslav Lajčák.

Ďalšie prípady

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sa tu práca Slovenska nekončí. "Ďalšie desiatky spisov majú naši odborníci dennodenne na stole a pracujeme s nimi," dodal.  

Slovenská republika vstúpila do prípadu detí Ivany Boórovej ako tretia strana. Intervenovala za návrat oboch chlapcov do vlasti a zároveň poskytla záruky v zdravotnej starostlivosti a v zabezpečení vzdelávania. A to aj prostredníctvom osobnej účasti šéfky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrei Cisárovej.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy